Stečaj Mure ne bo končan pred koncem leta 2017

V sedmem letu stečaja stare Mure se je zganila prodaja nepremičnin, prednostni upniki so poplačani do polovice, hipotekarni v celoti.

Objavljeno
19. november 2015 16.13
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota − Od oktobra teče že sedmo leto stečaja nekdanje velike Mure, d. d., in za več kot leto dni je že prekoračen rok za njegovo dokončanje, ki je bil zapisan v načrtu stečajnega postopka. Toda stečaj bo, če bo šlo vse po sreči, končan šele konec leta 2017, pravi stečajni upravitelj Branko Đorđević. Postopek se je namreč močno zavlekel zaradi tožb delavcev, ki so bile na koncu vendarle zavrnjene, in zato, ker v najbolj kriznih letih skoraj ni bilo mogoče prodati Murinega nepremičnega premoženja.

Zdaj je po Đorđevićevih besedah unovčeno že več kot 70 odstotkov nepremičnin iz stečajne mase, večina nepremičnin, ki še niso prodane, pa ima najemnike, tudi takšne, ki bodo te nepremičnine pozneje morda kupili. Tako je v objektu CMT v Murski Soboti že nekaj mesecev najemnik ptujski Boxmark z okrog stotimi zaposlenimi, ki bo te prostore morda tudi kupil, del prostorov in opreme pa je v najem vzela družba Prevent - Deloza, ki s tridesetimi zaposlenimi tu proizvaja zaščitna delovna oblačila.

Za kratek čas je bil v najemu tudi nekdanji Murin obrat v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, a ga je stečajnemu upravitelju po leto dni dolgih pogajanjih pred kratkim uspelo prodati podjetju Odelo iz Prebolda. »Postopki prodaje so že skoraj končani, kupec mora le še nakazati kupnino in nepremičnino prevzeti, a že zdaj tam dela deset ljudi. V prihodnje namerava kupec tam v proizvodnji žarometov in retrovizorjev za avtomobilsko industrijo zaposliti več kot 200 ljudi,« pravi Đorđević. Odelo bo za objekt v Črešnjevcih odštelo 450.000 evrov, kar je v primerjavi z izhodiščno ceno za prvo dražbo leta 2010, ki je znašala dobra 2,5 milijona evrov, zelo ugodno. »Po mojem mnenju za širšo družbo ni pomembno, po koliko se kakšna nepremičnina v stečajnem postopku proda, ampak je pomembno dobiti kupca, ki bo znova zaposloval ljudi in vlagal v razvoj,« takšno razliko v ocenjeni vrednosti in končni prodajni ceni komentira Đorđević. Sicer pa pravi, da bi podobne nepremičnine na primer v Ljubljani ali njeni okolici lahko prodal bistveno bolje, v Pomurju pa so cene nepremičnin, še posebno industrijskih, veliko nižje.

Podobno ugodno bo v kratkem prodan tudi objekt bivše Murine hčerinske družbe Muralist v Cvetkovi ulici v središču Murske Sobote. Za 350.000 evrov ga bo kupilo ministrstvo za kulturo za prekmursko enoto Pokrajinskega arhiva Maribor, na soglasje upniškega odbora in stečajnega sodnika pa čaka še predlog stečajnega upravitelja za prodajo zadnjih petnajstih Murinih stanovanj. »Stanovanja smo že ponujali v odkup mestni občini Murska Sobota, vendar tam zanimanja ni bilo. Od 44 stanovanj, kolikor jih je nekoč imela Mura, so nam ostala samo ta, ki so zasedena in so v njih v glavnem Murini upokojenci, ki si odkupa ne morejo privoščiti, tega, da bi jih kdo metal iz stanovanj na stara leta ali jih odiral z visokimi najemninami, pa si po vseh teh letih dela ne zaslužijo,« pravi Đorđević in napoveduje, da se bodo potrudili, da bi bila prodaja teh stanovanj kar najmanj boleča.

Še največ težav pa stečajni upravitelj pričakuje pri prodaji Murine upravne stavbe, v kateri so le pisarne in dvorane za sestanke. Doslej mu ni uspelo najti niti najemnikov za to stavbo, čeprav bi bil pripravljen prostore dati v najem brezplačno le pod pogojem, da najemnik plačuje stroške in prostore vzdržuje.