Steklarske vajeti od jutri v rokah Petra Časa

Steklarna Hrastnik je letos dosegla rekordne poslovne rezultate. Ob polletju je ustvarila 30 milijonov evrov prihodkov.

Objavljeno
31. julij 2017 15.36
Posodobljeno
31. julij 2017 15.36
Na sliki Andrej Božič in Peter Čas. Novinarska konferenca Steklarne Hrastnik. Hrastnik, 31. julij 2017 [Andrej Božič,Peter Čas,Novinarske konference,Steklarna Hrastnik,Hrastnik,portret]
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik – Steklarna Hrastnik (SH) je na pragu kadrovskih in organizacijskih sprememb. S 1. avgustom njene vajeti po trimesečnem »pripravništvu« prevzema Peter Čas, dosedanji namestnik generalnega direktorja Andreja Božiča, ki mu je lastnik SH Igor Lah zaupal funkcijo svetovalca za strateški razvoj. Prva poteza v tej vlogi bo najverjetneje ustanovitev holdinga.

Prvih aktivnosti na področju prihodnjega strateškega razvoja steklarjev se je Božič že lotil. Holding, ki ga načrtuje, je zanj »izziv, ki bo Steklarni Hrastnik omogočil rast tako prek povezav kot prevzemov v panogi«. Med prvimi naj bi stekla širitev na poljski trg.

Preden je Brežičan Božič leta 2010 prišel v hrastniško steklarno, je uspešno prestrukturiral in saniral že precej projektov. Tudi SH je potegnil iz rdečih številk in jo v prvem četrtletju letos pripeljal do rekordnega poslovnega rezultata v obstoju podjetja v višini 14,4 milijona evrov prihodkov in 2,34 milijona evrov dobička pred davki, kar je dobro tretjino več kot v primerjalnem obdobju lani.

Nadaljevanje trenda rasti

Trend rasti in dobičkonosnosti se v polletju nadaljuje. Prihodki so se ustavili pri 30,1 milijona evrov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, dobiček iz poslovanja pred davki je presegel pet milijonov ali skoraj petino več, kot ga je bilo v lanskem primerjalnem obdobju, dodana vrednost na zaposlenega pa je narasla za devet odstotkov – znašala je 44.104 evrov.

Primerjava z letom 2009, to je letom pred Božičevim prihodom v Steklarno Hrastnik, kaže, da je letošnjih polletnih prihodkov za polovico več, dodane vrednosti na zaposlenega pa za 100 odstotkov.


Steklarna Hrastnik je imela ob polletju 5,1 milijiona evra dobička. Foto: Mavric Pivk/Delo

Povečanje prodaje izdelkov z višjo dodano vrednostjo

Za Andreja Božiča je bistveno, da so dosegli pozitivno poslovanje v vseh treh poslovnih enotah tudi s povečanjem prodaje izdelkov z višjo dodano vrednostjo. »Slednje dokazuje, da je bila poslovna strategija, ki jo je zasledovala Steklarna Hrastnik zadnjih sedem let glede naložb v proizvodnjo in zaposlene ter vstopov na nove trge in segmente, pravilna,« je rezultat komentiral Božič.

Poudaril je še, da so v izboljšanje delovnih pogojev in kakovosti proizvodnje samo v prvem letošnjem polletju vložili skoraj 1,6 milijona evrov: »Vlaganja so bila usmerjena v avtomatizacijo proizvodnje, ergonomsko ureditev delovnih mest v proizvodnji in izobraževanje zaposlenih v proizvodnji o pravilnem načinu dela.«

Usmeritev v najvišjo kakovost

Petru Času, ki je novega delodajalca uspelo prepričati ne le s strokovnostjo, temveč tudi z vrednotami, ki so mu blizu, Božič zapušča urejeno »hišo«. Čas bo nadaljeval, kjer je Božič končal, in kar ni nepomembno: nadaljeval bo z istimi »prijemi«. To pomeni, da bo podjetje še naprej usmerjeno v nišni segment najvišje kakovosti in da bodo še naprej intenzivno vlagali v izobraževanje zaposlenih in izboljšanje delovnih pogojev, nadgrajevali proizvodnjo in utrjevali tržni položaj.

»Povečevali bomo tržni delež med lastniki blagovnih znamk in ključnimi distributerji. Nove priložnosti bomo iskali predvsem na trgih, ki so bila že v preteklosti ključna za SH, to so Velika Britanija, Irska, Francija, Italija, Poljska, Skandinavija, Rusija in Bližnji vzhod,« je še povedal Čas, od danes novi generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Čas je svojo poklicno pot začel v Gorenju, kjer je bil tudi tehnični direktor Gorenjevega podjetja v Valjevu. Po odhodu iz velenjske družbe je v skupini Sij med letoma 2014 in 2016 vodil družbe Noži Ravne, Serpa in Sistemska Tehnika, ki so se lani združile v podjetje Ravne Systems. Od 1. septembra lani pa do letošnjega marca je bil glavni direktor Acronija.