Delavci Luke umirjajo žogico in ponujajo roko upravi

V Luki že piha nov veter. Na seji sveta delavcev so se predstavili novi člani uprave.
Objavljeno
03. januar 2018 11.46
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper − Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar kot predsednik uprave Dimitrij Zadel sta srečanje ocenila pozitivno. Svet delavcev Luke Koper si želi dobrega sodelovanja z novo upravo in tudi upravi ni do tega, da bi z umazanim perilom hodila v javnost.

Dimitrij Zadel je prišel skupaj s članoma uprave Irmo Gubanec in Metodom Podkrižnikom. Uprava je izrazila upanje, da jim bo s skupnimi močmi uspelo uresničiti zastavljene cilje. »Pogovarjali smo se tudi o problematiki IPS, vendar nismo določili nobene časovnice konkretnega reševanja. To je vsekakor odprto vprašanje,« je dejal Zadel.

Mirko Slosar je po seji pojasnil, da so po vsaki seji nadzornega sveta tudi seje sveta delavcev, na katerih se seznanijo z novimi odločitvami. Tokrat je bilo novih odločitev več, saj so se prejšnji teden vrstili zbor delavcev, potem skupščina, seja nadzornikov in zamenjava uprave. »V prvem delu seje sveta delavcev smo ponovno zapisali pet sklepov, ki smo jih sprejeli že na zboru delavcev,« je dejal Slosar.

V njih zahtevajo širitev koncesijskega območja, kot je bilo za Luko načrtovano že zdavnaj, da naj se SDH odpove delu dobička v zameno za zaposlitev delavcev IPS, da bodo terjali odgovornost nadzornikov, če se ugotovi nezakonita razrešitev uprave, zahtevajo, da se luška vlaganja v drugi tir kapitalizirajo in da se začne postopek ponovne vrnitve navadnih v prednostne delnice.

Člani uprave Luke Koper (z leve) Dimitrij Zadel, Irma Gubanec in Metod Podkrižnik. Foto: Boris Šuligoj/Delo

Brskanje za nazaj

»Seznanili smo se s samo dvema točkama za odpoklic uprave, zato smo ustanovili delovno skupino, da ugotovi, katere so bile preostale točke dnevnega reda. Ena od njih je bila tudi poletna delovna nesreča s smrtnim izidom. Ker pristojni organi in institucije še niso končali njene preiskave, nas je zanimalo, kako se lahko tak dogodek, ki še ni raziskan do konca, uporabi kot argument za odpoklic uprave.«

Slosar je še povedal, da člani nadzornega sveta iz vrst zaposlenih niso glasovali proti najbolj vročim sklepom nadzornega sveta (odpoklic uprave), ker so gradivo prejeli šele na sejo NS in so se zato morali vzdržati, saj niso bili seznanjeni z vsem zapisanim.

Na prvem srečanju z upravo niso obravnavali nobenih tehničnih vprašanj. »Zavedamo se, da plujemo na isti ladji v isto smer, obljubili smo jim vso podporo. Zdaj vedo, da luški delavci popolnoma podpirajo dobre uprave v dobrem in slabem. In če vse peljejo dobro, lahko pričakujejo polno podporo. Če ne bo fig v žepih, bo sodelovanje steklo. Sem optimist in se pustimo presenetiti,« je v pozitivnem tonu dejal Mirko Slosar.

Delovna skupina o odpoklicu Matićeve uprave

Slosar je potrdil še, da so ustanovili delovno skupino, ki bo med drugim preučila tudi nekatere od vzrokov, ki jih je nadzorni svet navedel za odpoklic zdaj že bivše uprave Dragomirja Matića.

Kot je v petek pojasnil novi predsednik nadzornega sveta družbe Uroš Ilič, so se za odpoklic prejšnje uprave odločili tako zaradi nezaupnice, ki so jo izglasovali delničarji na izredni skupščini, kot tudi zaradi hujše kršitve delovne obveznosti in nesposobnosti vodenja poslov.