Lastniki T2 z novo ustavno pritožbo glede stečaja

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti glede začetka stečaja T-2. Lastniki družbe vložili novo ustavno pritožbo.

Objavljeno
20. oktober 2016 16.35
tlo/T2
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti glede začetka stečaja T-2, zato so se lastniki družbe, Gratel in Garnol, odločili za novo ustavno pritožbo, poroča časnik Finance. Vrhovni sodniki so namreč presodili, da je bila odločitev višjega sodišča o začetku stečaja T-2 zakonita.

Ustavno sodišče je ugodilo predlogu največjega lastnika telekomunikacijske družbe T-2, družbe Garnol, in predlogu družbenika Gratel ter s sklepom z 10. maja začasno zadržalo izvajanje stečajnega postopka nad družbo T-2.

Ustavno sodišče je takrat odločilo, da T-2 ostaja v stečaju, vendar je prepovedalo izvajanje vseh nadaljnjih dejanj v stečaju, denimo prodajo premoženja družbe. Ob tem je navedlo, da bo o zadevi odločalo absolutno prednostno, vendar po skoraj petih mesecih odločitve še ni.

Vrhovno sodišče je o zahtevi za varstvo zakonitosti odločalo na podlagi vloge vrhovnega državnega tožilca. Vrhovno sodišče je presodilo, da je bila odločitev višjega sodišča o začetku stečaja T-2 zakonita, navajajo Finance. Lastniki so se zdaj obrnili še na ustavno sodišče, ki bo ustavni pritožbi obeh lastnikov vzelo v obravnavo in ju obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz objav na spletnih straneh Ajpesa.

»Vrhovno sodišče je v obrazložitvi izrecno zapisalo, da se bo moralo do trditev družbe Garnol o neustavnosti sklepa višjega sodišča o začetku stečajnega postopka opredeliti ustavno sodišče na podlagi vložene ustavne pritožbe,« so za STA navedli v Garnolu.

Ker s tem vrhovno sodišče ni hotelo odločiti o navedbah vrhovnega državnega tožilca, so lastniki družbe T-2 uporabili možnost in na ustavno sodišče vložili še eno ustavno pritožbo. Pričakujejo, da bo to čim prej odločilo.

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega že v leto 2009, ko so se zaradi visokih dolgov T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja. Ta je nato pristal v prisilni poravnavi, predlanskim se je začela zgodba o začetkih in prekinitvah stečaja.

Tega zahteva zlasti DUTB, ki je od NLB prevzela terjatve do T-2, predvsem zaradi neizpolnjevanja zavez iz načrta finančnega prestrukturiranja in prepričanja, da bo stečaj omogočil boljše poplačilo terjatev do družbe T-2.

Družba Garnol v nasprotju z DUTB vztraja na stališčih, da za stečaj družbe T-2 ne obstajajo ekonomski razlogi, saj je družba solventna in posluje z dobičkom.