Telekom bi bil tudi trgovec

Zakaj ima nacionalni telekomunikacijski operater posebno skupino, ki spremlja postopke v zvezi s stečajem Merkurja.
Objavljeno
21. december 2017 17.28
acr Telekom
Suzana Kos
Suzana Kos

Stečajna upraviteljica Merkurja je objavila vabilo k dajanju ponudb za nakup lastniškega deleža starega Merkurja v Big Bangu. Podjetje je največji ponudnik avdio-video izdelkov in računalništva s tržnimi deleži, ki segajo od 30 pa vse do 60 odstotkov.

Simona Goriup med prodajnim postopkom izjav o tem, kdo je med prejemniki vabil k oddajanju ponudb za nakup Big Banga, ne daje. Družba Deloitte, ki je bila izbrana za vodenje postopka prodaje, je sicer morebitnim zainteresiranim kupcem že razposlala kratek predstavitveni dokument s ključnimi informacijami o podjetju in predlagani transakciji.

Po naših zanesljivih informacijah je dokument romal tudi k slovenskem nacionalnemu operaterju Telekom. Ta že nekaj časa v okviru posebne skupine spremlja vse postopke v zvezi s stečajem Merkurja in po naših informacijah je pod določenimi pogoji tudi zainteresiran za Big Bang. To nam je potrdilo več neodvisnih virov, v Telekomu pa so nam sicer uradno odgovorili, da jih nakup družbe ne zanima.

Telekom ima v svoji strategiji sicer širitev v različne dejavnosti, med drugim se je zato letos zanimal za nakup deleža v Gorenjski banki, omenja pa se ga tudi kot morebitnega interesenta za banko DBS.

Poleg vodilnega položaja na trgih avdio-video izdelkov in računalništva Big Bang sodi tudi med večje ponudnike telekomunikacij in izdelkov bele tehnike, zato bi lahko pričakovali, da bo interes zanj izkazal tudi finančni sklad HPS Investment Partners, ki je za 28,5 milijona evrov nedavno kupil Merkur trgovino. A po naših informacijah ta tuji investitor ponudbe ne bo oddal.

Med morebitnimi interesenti tudi Mimovrste

Ker je družba Big Bang, ki je ena največjih slovenskih trgovcev hišne in zabavne elektronike ter bele tehnike, uspešna, Goriupova pričakuje, da bo tako končala tudi postopek prodaje, med zainteresiranimi investitorji pa pričakuje tudi interes iz tujine. Naši sogovorniki ocenjujejo, da bi se lahko med interesenti pojavil tudi Mimovrste, največji spletni trgovec pri nas, ki je sicer v lasti nizozemske družbe Netretail Holding, od koder pa nam do konca redakcije na naša vprašanja niso odgovorili.

Big Bang, ki ga v Telekomu ocenjujejo zdaj kot finančno stabilno in sanirano podjetje, je sicer že zdaj dobavitelj nacionalnega telekomunikacijskega operaterja in že zaradi te obstoječe poslovne povezanosti bi torej lahko družbi našli sinergije. Big Bang zelo hitro povečuje spletno prodajo, glede na razmere v regiji pa ima po ocenah naših sogovornikov tudi resno možnost povečevanja tržnega deleža na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Po ocenah dobro obveščenih bi ga lahko prodali za 14 do 16 milijonov evrov.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb je 30. marec, verjetno pa bo tedaj stečajna upraviteljica interesente pozvala k izboljšanju ponudb in nato med njimi izbrala najboljšo. Stečajna upraviteljica bo ponudnike o izbiri obvestila najkasneje do 1. junija prihodnje leto. Lastniški delež v Big Bangu je sicer zastavljen pri Banki Koper, ki ga je neuspešno prodajala že pred štirimi leti in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).