TKK Srpenica v belgijske roke

Soudal Holding NV je na dražbi kupil skoraj 93-odstotni delež enega vodilnih proizvajalcev poliuretanske pene.
Objavljeno
17. junij 2013 19.29
*rsi* DELO IN DOM
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo

Ljubljana - Novi lastnik družbe TKK Srpenica je postala belgijska družba Soudal Holding NV. Ta je namreč na današnji dražbi kupila 92,49-odstotni delež TKK Srpenica, ki proizvaja kemične izdelke, so za STA povedali v Abanki. Za lastništvo v TKK Srpenica se je zanimala tudi estonska družba Krimelte, ki je pred dražbo prav tako opravila podrobni pregled.

Abanka in Salonit Anhovo prodala deleže

Nizozemska multinacionalka Den Braven, švicarska skupina Sika, ki ima od leta 1994 v Sloveniji tudi svojo hčerinsko družbo, in poljski proizvajalec gradbenega materiala Selena Group, ki so ravno tako želeli sodelovati v postopkih pri nakupu TKK Srpenica, pa Abanka po nedavnem poročanju Dnevnika ni želela naknadno vključiti v prodajne postopke.

Abanka je prodajala 62,3 odstotka delnic družbe TKK, ki sta jih imela pri njej zastavljena Zvon Ena Holding in Zvon Dva Holding, oba v stečaju. Za prodajo delnic na dražbi so se odločili zato, ker se z njimi ni trgovalo na borzi in ker njene zavarovane terjatve ob zapadlosti niso bile poravnane. V paketu z Abanko je svoj 30,2-odstotni delež TKK prodal tudi Salonit Anhovo. Te delnice so bile proste vseh bremen.

Največ prodajo v Italijo, Nemčijo in Rusijo

TKK Srpenica je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev poliuretanske pene. Prodaja je lani dosegla 44,7 milijon evrov, od tega je 80 do 90 odstotkov odpadlo na tuje trge. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,5 milijona evrov, medtem ko je družba leto končala z 1,1 milijona evrov čistega dobička.

TKK Srpenica obvladuje okoli pet odstotkov evropskega trga tesnilne mase, njen tržni delež v srednji Evropi pa se ocenjuje na od 15 do 20 odstotkov. Največ izdelkov družba proda v Italiji, Nemčiji in Rusiji.