Poslovnež bo Trumpove nasprotnike podprl s 30 milijoni dolarjev

Profil: milijarder Tom Steyer upravlja investicijsko družbo, ki ima 20 milijard dolarjev sredstev.
Objavljeno
12. januar 2018 18.25
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Ameriški milijarder, podpornik demokratske stranke in zagrizeni nasprotnik predsednika Donalda Trumpa bo letos namenil 30 milijonov dolarjev za predvolilne kampanje demokratskih kandidatov, ki bodo novembra letos kandidirali za izvolitev v predstavniški dom ameriškega kongresa.

Thomas Fahr Steyer je po študiju ekonomije in politologije na ameriški Univerzi Yale sredi 80. let prejšnjega stoletja ustanovil investicijsko družbo Farallon Capital s sedežem v San Franciscu. Z razmeroma tveganim vlaganjem na nestabilnih trgih je uspešno vodil družbo Farallon, ki upravlja premoženje, vredno več kakor 20 milijard dolarjev, leta 2012 pa se je odločil, da se bo posvetil predvsem človekoljubni dejavnosti in ozaveščanju ljudi o podnebnih spremembah.

Leta 2013 je zato ustanovil nedobičkonosno organizacijo NextGen America za financiranje vseh politikov, ki zagovarjajo ukrepe, usmerjene proti podnebnim spremembam. Steyer je tudi član demokratske stranke in eden najpomembnejših financerjev demokratskih kandidatov v ameriški politiki. Na zadnjih volitvah za ameriškega predsednika je odločno podpiral kandidatko demokratov Hillary Clinton, po izvolitvi republikanca Donalda Trumpa za predsednika pa je do zdaj namenil več milijonov dolarjev za kampanjo, s katero poziva k ustavni obtožbi proti Donaldu Trumpu in odstavitvi Trumpa s predsedniškega položaja.

Postopek ustavne obtožbe v ZDA uradno sproži predstavniški dom, spodnji dom ameriškega kongresa, o ustavni obtožbi pa nato presoja senat, zgornji dom ameriškega kongresa.

Steyer je pred tednom dni javno sporočil, da namerava letos nameniti 30 milijonov dolarjev za kampanjo, s katero bo poskušal doseči, da bo na letošnjih novembrskih volitvah v predstavniški dom ameriškega kongresa izvoljenih čim več članov njegove stranke in da bodo demokrati v njem prevzeli večino, ki jo imajo zdaj republikanci.

Toda Steyer je dodal, da od kandidatov, ki jih bo finančno podprl, ne bo izrecno zahteval, naj podprejo ustavno obtožbo proti Trumpu. Pravi, da namerava s 30 milijoni dolarjev predvsem spodbuditi mlade volivce v desetih ključnih ameriških zveznih državah, da se bodo odpravili na volitve in volili za spremembe v državi.

Steyer je še povedal, da osebno ne namerava kandidirati za člana v predstavniškem domu ter da bo še naprej odločno podpiral in financiral kampanjo za ustavno obtožbo in odstavitev ameriškega predsednika. Vsem članom ameriškega kongresa namerava dostaviti pred kratkim objavljeno knjigo Fire and Fury: Inside the Trump White Office (Ogenj in bes: znotraj Trumpove Bele hiše), v kateri avtor Michael Wolff dokazuje, da Trump ni sposoben opravljati nalog ameriškega predsednika.