Top 300 po prihodkih: Teš in HSE kvarita poslovni rezultat največjih

Med »prerojenimi«, a še vedno negativnimi tudi Heta in Mercator.

Objavljeno
05. junij 2016 23.41
bsa/mnenja
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ljubljana – Med najbolj odmevnimi podatki, ki so jih na podlagi letnih poročil o poslovanju podjetij v lanskem letu izračunali v Ajpesu, je bil tisti o »odločilnem vplivu mikro družb na izboljšanje izida lanskega leta«. Velike družbe so poslovale celo slabše kot leta 2014, lestvice 300 največjih pa razkrivajo glavne krivce.

Naplavi jih primerjava letošnje lestvice z vsebinsko enako, ki smo jo objavili lani za poslovanje v letu 2014. Od 300 podjetij jih je lani negativno poslovalo 32, ustvarili so 962 milijonov evrov minusa – preostalih 268 pa 1,5 milijarde plusa. Leto prej jih je 39 prispevalo 626 milijonov minusa, preostala pa 1,4 milijarde plusa.

Pravi brodolom se je v letu dni zgodil HSE. Družba je bila v letu 2014 z 81 milijoni pozitivnega izida takoj za Krko najbolj dobičkonosno podjetje, letos pa je na negativni strani, in to več kot 323 milijonov evrov. Pred njo je s 459 milijoni izgube le Teš. Zanj je bilo leto še za 28 milijonov slabše, je pa že predlani imel slabih 28 milijonov izgube.

Samo ti dve podjetji sta letos v primerjavi z letom 2014 k skupnemu učinku skupine top 300 krivi za 800 milijonov manka. Podobno, a mnogo manj drastično se je zgodilo DUTB, ki je po 58 milijonih čistega dobička lani ustvarila pet milijonov izgube. Tretji lanski izgubar med največjimi je Premogovnik Velenje, ki je v primerjavi z letom 2014 podvojil izgubo, na 66 milijonov evrov.

Sledi Cimos s slabimi 26 milijoni minusa, kar pa je za dvakratnik bolje kot v primerjalnem letu – takrat je bil torej njegov izid 50 milijonov v rdečem, kar ga je uvrstilo na tretje mesto. Pri več kot 95 milijonih minusa se je leta 2013 ustavilo poslovanje Mercatorja. Lani je posloval neprimerljivo bolje, a še vedno s štirimi milijoni pod gladino.

Hypova slaba banka Heta Asset Ressolution je v letu dni s četrt milijarde minusa zlezla na tri milijone. Še peto podjetje, ki je lansko poslovno leto končalo z več kot desetimi milijoni primanjkljaja (12) oziroma tremi milijoni bolje kot v letu 2013, je DZS. Hella Saturnus in Pivovarna Laško sta po blizu desetih milijonih luknje pred dvema letoma med tistimi, ki so lani prešli na pozitivno stran.

****

Več v ponedeljek zjutraj v Delu in na Delo.si.