Turška tovarna zaposluje in raste

Podjetje odelo Slovenija in Ahmet Bayraktar zadovoljni s slovenskim gospodarskim napredkom.

Objavljeno
11. julij 2017 16.58
odelo Slovenija, 11.7.2017 - Otvoritev nove hale podjetja odelo
Brane Piano
Brane Piano

Prebold – Do konca leta bo preboldsko podjetje odelo Slovenija (kakor ga z malo začetnico zapisujejo) za razvoj, proizvodnjo in trženje avtomobilskih delov, ki je del nemške skupine odelo, ta pa je v lasti velikega koncerna Bayraktalar s sedežem v Turčiji, z lanskih 122 prihodke povečalo na 180 milijonov evrov.

Že zdaj namesto predlanskih 712 zaposluje 1320 delavcev v Preboldu in v obratu v Črešnjevcih, pravi Ahmet Bayraktar, podpredsednik skupine Bayraktalar, predsednik skupine odelo in ob Davorinu Dobočniku in Muhammetu Yildizu eden izmed treh direktorjev odela Slovenije.

Bayraktar je lani napovedal, da bo skupina v preboldsko tovarno v treh letih investirala 23 milijonov evrov, imela v Sloveniji 1300 zaposlenih in dosegla 200 milijonov evrov prihodkov. A to skoraj v celoti dosega že po samo letu dni, kar je Bayraktar potrdil ob odprtju 3,7 milijona evrov vredne in 6600 kvadratnih metrov velike hale za logistične potrebe odjemalcev njihovih avtomobilskih luči, med katerimi so Audi, BMW, Daimler in drugi. Odelo Slovenija je največja tovarna njihove skupine tovarn za avtomobilske dele.

V najhitreje rastočem gospodarstvu

Vodilni odela Slovenije in lastniki Bayraktalarja so novo halo odprli skupaj z gostoma, predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

Cerarjev nagovor, da je tej vladi Slovenijo uspelo potegniti iz krize in uspešno privablja tuje investitorje, ki bodo deželo ohranili zeleno in hkrati zaposlovali, samo odelo pa načrtuje še 500 novih delovnih mest, je potrdil Bayraktar: »Slovenija je najhitreje rastoče gospodarstvo v EU, v prvem četrtletju je imela 5,3-odstotno gospodarsko rast, naša tovarna v Sloveniji pa je obrat z najvišjimi prihodki v skupini odelo.«

Preboldski odelo je del turškega koncerna od leta 2011, deluje in širi pa se na območju nekdanje propadle tekstilne tovarne že od leta 2005. »V 12 letih je država podjetju za širitev in zaposlovanje pomagala s 6,5 milijona evrov. Do konca leta bo vlada podjetju priskočila na pomoč z 0,5 milijona evrov za notranjo opremo hale,« je za Delo povedal minister Počivalšek.

Med novozaposlenimi največ žensk

Odelo je moral zaradi zaupanja avtomobilske industrije in posledično vseh vrst avtomobilskih luči za najpomembnejše nemške proizvajalce avtomobilov razširiti proizvodne in logistične površine. Novo halo so dokončali v manj kot letu dni, zdaj pa gradijo še objekt s 3300 kvadratnimi metri površin, ki bo prav tako dokončan letos. Skupne pokrite površine družbe bodo tako v Sloveniji znašale že skoraj 40.000 kvadratnih metrov.

In če z lokacijami ni bilo zapletov, saj obrati rastejo na nekdanjem območju Tekstilne tovarne Prebold in murskosoboške Mure, je tudi med na novo zaposlenimi največ žensk; še več, prav nekdanjih tekstilnih delavk, ki so sicer težje zaposljive, so se pa za delodajalca zaradi priučenih ročnih spretnosti izkazale za zelo primerno delovno silo.