Telemach prevzema Tušmobil

Posel sta holding Tuš in Telemach tudi uradno potrdila in napovedala »znatna« vlaganja v nadgradnjo mobilnega omrežja.

Objavljeno
17. oktober 2014 15.04
Posodobljeno
17. oktober 2014 15.14
*bsa* TUSMOBIL
Matjaž Ropret, infoteh
Matjaž Ropret, infoteh

Holding Tuš in Telemach sta uradno potrdila informacijo, ki se je v telekomunikacijskih krogih razširila popoldne. Podpisala sta pogodbo o prodaji oz. nakupu Tušmobila. Kot smo poročali, tako največji slovenski kabelski operater Telemach prevzema tretjega največjega operaterja mobilne telefonije Tušmobil.

»Tušmobil bo z novim lastnikom zaokrožil ponudbo fiksnih in mobilnih komunikacijskih storitev ter si dodatno utrdil svoj finančni položaj,« so zapisali v tem podjetju. In napovedali »znatne« naložbe v nadgradnjo mobilne infrastrukture. Denar za to verjetno ne bo težava, saj je Telemach del dobičkonosne skupine SBB oz. United Group in ima ameriške lastnike, ki upravljajo milijarde evrov premoženja.

»Telemach je že šesto leto najhitreje rastoči ponudnik fiksnih telekomunikacijskih storitev, Prepričani smo, da bomo podobno zgodbo zgradili tudi na področju mobilnih storitev,« so dejali v tem operaterju. Medtem pa v holdigu Tuš napovedujejo, da se bodo po najnovejšem dezinvestiranju osredotočili na svojo osnovno, trgovsko dejavnost.

Mirko Tuš iztržil želeno

Telemach je bil po naših informacijah v zadnjih pogajanjih z Mirkom Tušem pripravljen ponuditi več kot Simobil, saj je bilo zanj veliko več vredno, da dobi lastno omrežje, kot je Simobilu pomenilo približno tristo tisoč dodatnih uporabnikov. Kot tudi pravijo neuradne informacije, je bil Tuš primoran prodati svojega mobilnega operaterja zaradi ultimata bank, ki jim dolguje več sto milijonov evrov.

O ceni prevzema vpleteni ne govorijo, poznavalci razmer pa ocenjujejo, da se giblje med 100 in 150 milijoni evrov. Prodajalec je menda za operaterja, ki ima na slovenskem trgu mobilne telefonije 12,5-odstotni tržni delež, v vsakokratnih poganjih želel iztržiti vsaj 150 milijonov evrov. Kupci pa so ga ocenjevali na kakšnih 50 milijonov.

S tem se očitno začenja konsolidacija slovenskega trga telekomunikacij, ki ga napovedujemo in pričakujemo že nekaj let. Da se Telemach zanima za Tušmobil, ni bila skrivnost, čeprav je to direktor prvega Marko Šter v zadnjem intervjuju za Delo zanikal. Vendar so zanimanje kasneje potrdili za Finance in tudi dejstvo, da se Telemach ni potegoval za frekvence za mobilno telefonijo na pomladanski dražbi, je dalo vedeti, da ga zanima resen vstop na to področje prek prevzema enega od obstoječih operaterjev. Že zdaj Telemach ponuja storitve mobilne telefonije na Tušmobilovem omrežju.

Tušmobil je bil že nekaj časa vsaj načeloma naprodaj, četudi ga lastnik Mirko Tuš nikoli ni bil pripravljen prodati za ceno, ki se mu je zdela »prenizka«. Pred leti so bili blizu prevzema nekateri tuji operaterji, govorilo se je o švedski multinacionalki Tele 2 in vodilnem francoskem operaterju Orange. Kasneje se je za nakup močno zanimal Simobil oz. njegov lastnik Telekom Austria. In nato še Telemach, še posebej po tem, ko je prešel pod okrilje ameriškega investicijskega sklada Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

Zdaj dva resna ponudnika

Telemach tako postaja eden od operaterjev s celovito ponudbo telekomunikacijskih storitev in poleg Telekoma Slovenije tudi edini, ki bo imel v lasti konkretno fiksno in mobilno infrastrukturo. T-2 sicer ima dokaj razvejano optično omrežje, a z mobilnim signalom pokriva le kakšnih 40 odstotkov prebivalstva. Medtem ko Simobil še naprej ostaja zgolj pri mobilnem omrežju, se pa zanima za nakup T-2, ki je pristal v stečaju. Glede na stečajne postopke, se bo glede prodaje tega operaterja verjetno začelo dogajati pozimi.

»Smiselna in pričakovana poteza, a Telemach bo moral še krepko seči v malho, da bo vzpostavil konkurenčno omrežje,« je tvitnil predsednik sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf. S tem je namignil na dejstvo, da Tušmobil še ni niti začel vzpostavljati omrežja LTE, ki ga Telekom in Simobil v zadnjih mesecih pospešeno gradita. In da je na letošnji dražbi frekvenc kupil dokaj malo frekvenčnega spektra, vendar verjetno dovolj za operaterja, ki želi ponujati celotno paleto storitev, ni pa njegov cilj biti najbolj napreden ponudnik mobilne telefonije. Zdaj v Tušmobilu in Telemachu LTE napovedujejo za prihodnje leto.

Ne povsem brezmadežna zgodovina Tušmobila

Do Tušmobila je bila konkurenca ves čas od njegovega nastanka naprej kritična. Predvsem glede »daril«, ki naj bi jih dobival od regulatorja telekomunikacijskega trga (zdaj Akosa, prej Apeka). Začelo se je z brezplačno zamenjavo Veginih frekvenc 1800 MHz v 900 MHz, nadaljevalo z najbolj razvpito zgodbo, brezplačno podelitvijo licence za UMTS po razpisu, objavljenem malodane za Božič. In nazadnje je bil na letošnji dražbi Tušmobil edini, ki se je lahko potegoval za rezerviran spekter v območju 800 MHz. Medtem ko kdo drug temu operaterju očita še poslovne prijeme. »Lahko upamo, da bo v Tušmobilu po prevzemu zavel nov veter pri odnosu do potrošnikov in pri oglaševalskih praksah,« je še dodal Dušan Caf.