Umrl nekdanji dolgoletni direktor Krke Miloš Kovačič

Novomeško farmacevtsko družbo je vodil med letoma 1985 in 2005.
Objavljeno
18. februar 2016 09.27
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana – V 82. letu starosti je umrl nekdanji predsednik uprave Krke Miloš Kovačič, so potrdili v Krki. V svoji karieri je nanizal mnogo uspehov, Slovenci pa ga najbolje poznamo prav po dolgoletnem vodenju novomeške farmacevtske družbe.

Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti kasneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko, se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, afriške države in ostale.

Leta 1964 je postal komercialni direktor Krke, leta 1985 pa prevzel funkcijo generalnega direktorja Krke. To je vodil vse do leta 2005, ko se je predčasno umaknil s položaja predsednika uprave in zasedel mesto svetovalca uprave, vajeti družbe pa je prevzel Jože Colarič, ki Krko vodi še danes.

»Miloš Kovačič je svoje 40-letno delo v celoti posvetil razvoju Krke. S svojim znanjem in izkušnjami ji je utrl pot na svetovne trge in tako pomembno prispeval k njeni uvrstitvi med vodilna farmacevtska generična podjetja. Uspešen razvoj podjetja in tržna prodornost ter Kovačičeva skrb za zaposlene so se vsa leta njegovega vodenja Krke odražali v dobrih poslovnih rezultatih. Svoje znanje in izkušnje je uveljavljal tudi zunaj podjetja z aktivnim delom v strokovnih in družbenih organizacijah,« so zapisali v novomeški Krki in dodali, da ga bodo v spominu ohranili kot predanega krkaša, svetovljana, ponosnega na Krko in njene ljudi.

Kovačič je za svoje delo prejel številna priznanja, med drugim leta 1991 nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke. Leta 1992 je prejel nagrado menedžer leta, v letih 1997, 1998 in 2000 je bil proglašen za najuspešnejšega slovenskega direktorja, leta 2004 pa mu je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju menedžmenta.

Leta 2001 je bil odlikovan s komandirskim križcem predsednika Republike Poljske za posebne zasluge pri razvoju poljsko-slovenskega sodelovanja. Leta 2002 ga je takratni predsednik republike Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode za delo in zasluge v slovenskem gospodarstvu, za izjemen delež pri razvoju farmacevtske industrije ter za široko angažirano družbeno, mecensko in organizacijsko dejavnost.

Leta 2004 pa mu je ruski predsednik Vladimir Putin izročil odlikovanje orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med obema državama.

Bil je tudi član nadzornih svetov v nekaterih slovenskih družbah, vrsto let pa je bil tudi aktiven v družbeno-političnem življenju in funkcionar na odgovornih mestih v športnih organizacijah.