Upniki od TMK Črnci v stečaju terjajo 9,2 milijona evrov

Tovarna močnih krmil Črnci je sicer v stečajnem postopku, a delavci so že dobro leto na varnem, proizvodnja pa znova teče.

Objavljeno
27. oktober 2016 20.46
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Apače − TMK Črnci je zaradi likvidnostnih težav in blokad računov prenehala proizvodnjo že v prvi polovici leta 2014. Proizvodnja je eno leto stala, približno petnajst zaposlenih pa je vodstvo plačevalo z denarjem, dobljenim od prodaje dela strojev in opreme. Zaradi brezizhodnega položaja podjetja se je že junija letos nad njim začel stečajni postopek.

Stečajna upraviteljica Mojca Breznik je objavila otvoritveno poročilo, iz katerega izhaja, da si je TMK v lasti družine Podlesek v zadnjih letih nabrala za 9,2 milijona evrov neporavnanih terjatev upnikov, ki jih v stečajnem postopku še zdaleč ne bo mogoče poplačati.

Ocenjena vrednost premoženja podjetja je namreč 2,8 milijona evrov, vendar je v postopku zagotovo ne bo mogoče unovčiti v tej višini. Gre za terjatve oziroma delež v hčerinski družbi Vinogradništvo in vinarstvo Kapela, ki je prav tako v stečaju, in možnosti za poplačilo teh terjatev skorajda ni, za nekaj starih stanovanj, za kunčjo farmo in klavnico nizko ocenjene vrednosti in nepremičnine same mešalnice v Črncih, ki zaradi specifičnosti tržno niso zanimive.

Zaposleni niso občutili težav

Je pa TMK eno redkih stečajnih podjetij, pri katerih zaposleni skoraj niso občutili težav. Plače so, kot rečeno, dobivali tudi v času, ko mešalnica ni več obratovala, potem pa so lastniki podjetja prodali opremo in dali v najem stavbe mešalnice podjetju TMK Črnci Naše paše, ki je pred dobrim letom obnovilo proizvodnjo in zaposlilo petnajst od sedemnajstih delavcev. Le dva, ki sta bila na bolniški, sta tako stečaj dočakala v TMK Črnci in ju je morala stečajna upraviteljica odpustiti.

Stečajna upraviteljica v pogodbah TMK Črnci z najemnikom ne vidi nič spornega, podjetje postopoma povečuje proizvodnjo in redno plačuje dogovorjeno najemnino ter se zanima za odkup proizvodnih prostorov, ko bo to v stečaju mogoče.

TMK Črnci je bila v preteklosti uspešna družba, ki se je ukvarjala predvsem z mešanjem krmil in je imela zaradi nakupa surovin svoje podjetje tudi na Madžarskem.

Finančno jo je postopoma spravil na kolena nakup Vinogradništva in vinarstva Kapela, za katerega se je bolj iz čustvenih kot iz poslovnih razlogov pred leti odločil večinski lastnik TMK Franc Podlesek. Ta je Kapelo, ki je imela vedno večje finančne težave, reševal s prelivanjem denarja iz TMK, vendar je ni mogel rešiti in je tudi ta družba v stečajnem postopku.