V Luki odpremili okoli 1000 tovornjakov in 500 vagonov

Delo na kontejnerskem terminalu je potekalo tudi ponoči, v pristanišče je vplulo in izplulo pet ladij.

Objavljeno
05. julij 2016 13.51
Luka Koper
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Koper − Po ponedeljkovi uvedbi osemurnega dela v Luki Koper se odprema tovora počasi vrača v normalo. Glede na količino opravljenega dela gre praktično za dvoizmensko delo. Tako je v ponedeljek delo na kontejnerskem terminalu potekalo tudi ponoči, v pristanišče je vplulo pet ladij, prav toliko pa odplulo, v tem času pa so odpremili okoli 1000 tovornjakov.

Poleg tega so prek železnic odpremili še okoli 500 vagonov, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Delo tudi danes, kot je bilo napovedano, poteka od 9. ure in se bo nadaljevalo do 17. ure.

Kot je v ponedeljek po izredni seji nadzornega sveta dejala prva nadzornica Luke Alenka Žnidaršič Kranjc, naj bi uprava sicer v kratkem uspela doseči troizmensko delo, tako da bi se stanje z nastalimi zamudami do petka lahko normaliziralo.

Glede na to, da je popolna blokada pristanišča trajala od petka dopoldne pa vse do ponedeljka zjutraj, na slovenskih cestah še vedno prihaja do ozkih grl pri tovornem prometu. Tako po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na primorski avtocesti na počivališču Ravne zaradi povečanega števila tovornih vozil, namenjenih proti Luki Koper, izločajo proti Kopru priklopnike in polpriklopnike.


Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Počivalšek: treba je sesti za mizo in razrešiti odprta vprašanja

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v odzivu na dogajanje v Luki Koper danes dejal, da je v tem trenutku najbolj pomembno čimprej vzpostaviti delovni proces v Luki, nato pa sesti za mizo in razrešiti vsa odprta vprašanja. Upravo Luke je znova pozval, naj stori vse, da se delovni proces čimprej normalizira.

Počivalšek pozdravlja napredek izhoda iz težke situacije v Luki Koper, kjer je delo po treh dneh blokade v ponedeljek znova začasno steklo.

Minister je ob tem znova opozoril na škodo, ki se dela Luki, gospodarstvu Slovenije in tujini. Škoda ni samo neposredna, ampak tudi v smislu ugleda Luke in Slovenije, ki je ogromna, je dejal v Parizu, kjer je na sedežu Evropske vesoljske agencije podpisal pridružitveni sporazum Slovenije agenciji.

Počivalšek je vse, ki so odgovorni za to, da delo znova v polni meri steče in zaostanki nadoknadijo, pozval, naj k temu pripomorejo. »Pozivam predsednika uprave Luke Koper Draga Matića, da naredi vse, da se delovni proces v Luki Koper čimprej normalizira,« je dejal minister.

Ko se bo to zgodilo, pa je treba nemudoma sesti za mizo in razrešiti vsa odprta vprašanja. Slovenija ne more biti talec nesporazumov, ki se odražajo v ogromni gospodarski škodi, je poudaril. »Mesto za reševanje tako težkih vprašanj je miza, za katero sedejo vse zainteresirane strani,« je poudaril.

Ozadje dogajanja v Luki Koper kot tudi zadnje spremembe v Slovenskem odškodninskem holdingu (SDH) minister ni želel komentirati.