V Polycomu začenjajo z izgradnjo nove tovarne

Naložba v nove proizvodne prostore je vredna med 10 in 12 milijonov evrov.

Objavljeno
14. februar 2017 19.51
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Poljane nad Škofjo Loko – Dva tedna prej, kot so načrtovali, je v Polycomu vse nared, da zaženejo 10 do 12 milijonov vredno investicijo v novo tovarno v obrtni coni pri Poljanah. Danes bodo postavili temeljni kamen, če bo šlo po načrtih, se bodo selili že konec leta.

»To je naš optimističen načrt, delamo na tem, da nam bo uspelo, v najslabšem primeru bomo na novi lokaciji, nedaleč od zdajšnje, do 1. marca prihodnje leto. Zemeljska dela bomo začeli že ta teden,« je razkril načrte Iztok Stanonik, lastnik in predsednik uprave Polycoma.

V podjetju, kjer se ukvarjajo z razvojem plastičnih izdelkov, orodij za vlivanje in proizvodnjo plastičnih izdelkov predvsem za avtomobilsko industrijo, bodo z investicijo pridobili 10.000 kvadratnih metrov proizvodnih hal, uredili vso pripadajočo infrastrukturo od upravnega dela in pisarn do učilnic, jedilnice, prostora za fitnes. »Kupce bomo obveščali o poteku del, saj jih to zelo zanima. V novih prostorih bo proizvodnja vitkejša, saj bodo prilagojeni delu in ne obratno,« je dejal sogovornik.

Računalniški prikaz bodoče tovarne. Foto: arhiv podjetja

Od 202 zaposlena v Polycomu, kjer so lani ustvarili 25 milijonov evrov prihodkov od prodaje in imeli 1,6 milijona evrov dobička, jih 50 dela v Črnomlju, kjer bodo letos prispevali načrtovano desetodstotno rast podjetja. »V naši strategiji je, da rastemo s tem tempom, tako bomo leta 2020 imeli 40 milijonov prihodkov in dodatnih 40 delovnih mest.

Iskali bodo razvojnike, konstruktorje, tehnologe, CNC-operaterje, proizvodne delavce,« je napovedal Stanonik. Rast mora biti v resnici še večja, saj del izdelkov vsako leto zamre, ker avtomobili, v katere so vgrajeni, na primer gredo s trga. Doseči jo nameravajo z vlaganji v avtomatizacijo, visokotehnološkimi projekti.

Lani so pridobili 120 novih projektov in s tem za dodatne štiri milijone posla, na enako vrednost merijo tudi letos. »Projekti, ki jih bomo dobili letos, bodo v proizvodnji stekli v letih 2020 ali 2021 – do takrat je treba razviti izdelek in razviti ter izdelati orodja za proizvodnjo,« je opisal sogovornik ter pojasnil, da v skladu s tem načrtujejo tudi kadre, delno s štipendiranjem, nekaj s priučevanjem.