Vedno boljši rezultati v Gorenju

Nadzorniki Gorenja so obravnavali polletno poslovanje družbe. Prodaja in dobiček rasteta, septembra bodo zaposlili več kot 250 delavcev.

Objavljeno
22. avgust 2016 17.10
Družba Gorenje ob Partizanski cesti v Velenju 1.julija 2014.
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Velenje − Po lanskih precej slabih rezultatih zaradi tečajnih razlik je letos na Gorenje posijalo sonce. Že prvo četrtletje se je za Skupino Gorenje zaključilo precej optimistično, ko so ustvarili 285,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 600.000 evrov čistega dobička. V drugem četrtletju se je trend rasti nadaljeval. Ustvarili so 295,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, dobiček iz poslovanje (EBIT) je znašal 9,9 milijona evrov. EBIT je v primerjavi z istim obdobjem lani višji za kar 58,7 odstotka.

Polletje je tako Skupina Gorenje sklenila s 581,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, 16,7 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT) in 2,1 milijona evrov čistega dobička. V istem obdobju lani so imeli 557,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, predvsem zaradi nizkega tečaja rublja pa so lani v istem obdobju ustvarili kar 6,9 milijona evrov izgube.

Najbolje z inovativnimi in premijskimi aparati

Kot so sporočili iz Gorenja, so v prvem polletju pri prodaji gospodinjskih aparatov zabeležili 10,6-odstotno rast v vzhodni Evropi, v Rusiji in Ukrajini pa več kot 25-odstotno. Več kot petodstotno rast so imeli na trgih Beneluksa, predvsem na Nizozemskem. V primerjavi z istim obdobjem lani so prav tako povečali obseg prodaje v Nemčiji in Veliki Britaniji, nižjo prodajo pod blagovno znamko Gorenje imajo še vedno v Skandinaviji in Franciji. Blagovne znamke Skupine Gorenje so na trgih 28 članic EU povečale tržni delež za sedem odstotkov na triodstotni tržni delež.

Zunaj Evrope skupina povečuje delež premijskih aparatov Asko. Prodaja premijskih aparatov predstavlja 10,3-odstotni delež, višjo prodajo pod to blagovno znamko pa so dosegli v Skandinaviji, Franciji, Ameriki, Rusiji in Aziji. Prodajo premijskih aparatov so povečali za več kot sedem odstotkov. Še večjo rast pa so dosegli pri prodaji inovativnih aparatov − prodajo so povečali za kar 20,5 odstotka.

Zaposlovanje čez nekaj dni

Kot sporočajo iz Gorenja, so razmere stabilne, tako imajo tudi povečan obseg naročil. Zato bodo 1. septembra v Velenju zaposlili več kot 250 delavcev, to pomeni, da jih bodo samo letos v Sloveniji zaposlili 500.

Septembra Gorenjeva ekipa odhaja v Berlin na sejem zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA. Predstavili bodo najnovejše aparate s pametno tehnologijo blagovnih znamk Gorenje in Asko.

V družbi še vedno napovedujejo, da bodo dosegli ključne elemente letošnjega poslovnega načrta. Nazadnje so napovedovali 7,6 milijona evrov čistega dobička.

Skrbni pregled Panasonica

Nadzorniki Gorenja so se danes seznanili tudi s skrbnim pregledom, ki ga izvaja japonski Panasonic. Zadeva je v javnosti povzročila kar mali vihar, ker je uprava s Franjem Bobincem na čelu po pridobitvi pravnih mnenj in po tem, ko so o tem seznanili ATVP, odložila objavo informacije o začetku skrbnega pregleda. Panasonic ima v Gorenju sicer dobrih deset odstotkov, v lasti tujih delničarjev in skladov je že 50,4 odstotka Gorenja.

Kot so sporočili iz Gorenja, je uprava družbe odgovorila na vprašanja glede skrbnega pregleda. »Uprava in nadzorni svet sta soglašala, da postopki potekajo v skladu z veljavnimi predpisi in zakonskimi zahtevami, inštitut odložitve objave notranje informacije pa je bil ob soglasju nadzornega sveta uporabljen s ciljem delovanja v interesu družbe ter sprejet na osnovi predhodne pridobitve mnenj pravnih strokovnjakov. Tako predsednik kot člani uprave še naprej uživajo polno zaupanje nadzornega sveta,« so še sporočili iz Gorenja.