Viryentova vztraja pri manufakturi za čevlje

Za uresničitev načrta potrebuje okoli 1,3 milijona evrov. Ker ni našla vlagateljev, bo poskusila z množičnim financiranjem.
Objavljeno
01. avgust 2017 14.11
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Tržič – Oblikovalka čevljev Alja Viryent še ni uspela pridobiti finančnega partnerja za projekt vzpostavitve manufakture, ki se ga je lotila v konec lanskega leta v opuščenih prostorih propadlega tržiškega Peka. Vendar nad zastavljeno idejo ni obupala, temveč bo sredstva poskušala zbrati tudi prek ene izmed platform za množično financiranje.

Viryentova je septembra lani najela približno 100 kvadratih metrov veliko delavnico v obsežnem Pekovem kompleksu v Tržiču. Vzpostavila je podjetje in konec leta predstavila modele novih čevljev, za katere je zbrala tudi dovolj naročil, zaposlila je štiri nekdanje Pekove delavce, ki so izurjeni čevljarji, in nekatere Pekove stroje ter projekt uspešno izpeljala.

Obenem je iskala vlagatelje, ki bi bili pripravljeni finančno podpreti njeno idejo o vzpostavitvi manufakture čevljev višjega cenovnega razreda s proizvodnjo vsaj 12.000 parov letno in z desetimi zaposlenimi v proizvodnji ter prodajo po vsem svetu. Za uresničitev načrta bi potrebovala okoli 1,3 milijona evrov kapitala.

Množično financiranje

Kot je danes poročal Dnevnik, Viryentova vlagateljev ni našla in od projekta odstopa. Za STA pa je Viryentova danes poudarila, da nikakor ni obupala in da od projekta ne odstopa, temveč še vedno nadaljuje z iskanjem vlagateljev. Hkrati k sodelovanju s prispevki in prednaročili prek spletni strani vabi posameznike, v načrtu pa ima tudi predstavitev na eni od platform za množično financiranje.

Kot je pojasnila, njeno podjetje še vedno deluje v nekdanjih Pekovih prostorih v Tržiču, ki jih še vedno najema. Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše pa jih je obvestila, da s 1. avgustom ne bodo mogli več najemati strojev, saj bodo ti šli v prodajo. Podjetje brez podpore vlagateljev tudi nima dovolj sredstev, da bi stroje kupilo.

Vendar Viryentova ni vrgla puške v koruzo, saj je mogoče dobiti tudi druge stroje, če Pekovih ne bi mogla odkupiti. Prav tako je možno dobiti druge proizvodne prostore, če zaradi prodaje Pekovega kompleksa v njem ne bo mogla več delovati. Sama se še vedno lahko vrne v delavnico na Vranskem, kjer ima tudi stroje za ročno izdelavo čevljev, in tam nadaljuje s svojim delom izdelave unikatne obutve.

A še vedno vztraja pri poslovni ideji vzpostavitve manufakture. »S prvo izdelano serijo smo pokazali, da ljudje naše čevlje nosijo, da so z njimi zadovoljni in da bi jih še kupili,« je izpostavila. Ob tem je dodala, da so ji določeni potencialni investitorji skozi oči financ predlagali, da bi proizvodnjo vzpostavila v BiH ali pa da bi uporabljala cenejše materiale.

Sama pa želi delati čevlje z višjo dodano vrednostjo, v Sloveniji in ob pomoči izurjenih nekdanjih delavcev. »Že prejšnja leta sem iskala investitorje za svojo idejo, pa so me tedaj spraševali, kje bom našla stroje, prostor in ljudi. Ob Pekovem stečaju sem vse to našla, a jim sedaj tudi to ne zadostuje,« je pojasnila.

Viryentova v podjetju v Tržiču ob iskanju vlagateljev nadaljuje s snovanjem novih modelov obutve, nima pa sredstev, naročil in dela za štiri delavce, ki so bili v podjetju zaposleni spomladi, ko se je izdelovala obutev iz prve serije. Ti delavci so v tem času že našli novo zaposlitev ali pa so na zavodu za zaposlovanje.