Vlada potrdila nov korak za Magnino investicijo

Zdaj je na vrsti investitor, da bo izvedel prvo, drugo in verjamem da tudi tretjo fazo projekta, je dejal minister Počivalšek.

Objavljeno
12. oktober 2017 15.27
N. G.
N. G.

Ljubljana – Vlada je danes potrdila besedilo pogodbe o izvedbi strateške investicije Magne v Hočah. Pogodbo bodo podpisali prihodnji teden v torek, ko bodo položili tudi temeljni kamen za gradnjo lakirnice. »Zdaj je na vrsti investitor, da bo izvedel prvo, drugo in verjamem da tudi tretjo fazo projekta,« je po seji vlade dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pogodba o strateški investiciji sledi zahtevam iz zakona o strateški investiciji, tako imenovanega lex Magna, da mora multinacionalka v prihodnjih desetih letih investirati najmanj sto milijonov evrov in odpreti tisoč delovnih mest.

Država lahko za neizpolnjevanje pogodbenih pogojev zahteva pogodbeno kazen; če, denimo, v petih letih ne začne investicije, je Slovenija upravičena do največ petih milijonov evrov, je dejal Počivalšek. To se seveda ne bo zgodilo, saj je Magna po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja že začela gradnjo.

Magna sicer lahko od pogodbe tudi odstopi, če država ne izda okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja ter pridobi potrebnih zemljišč. Za prvo fazo projekta je vse troje že pod streho. Če pa država teh pogojev ne izpolni, za to ni odškodninsko odgovorna, je še poudaril minister.

Za reševanje morebitnih sporov med državo in Magno je pristojna arbitraža treh arbitrov s sedežem v Ljubljani po pravilih Mednarodne trgovinske zbornice in slovenskega prava.

Država in Magna bosta pogodbo o strateški investiciji podpisali v torek, skupaj s pogodbo o subvenciji po zakonu o tujih neposrednih investicijah. Magna bo od države dobila 18,6 milijona evrov, in sicer predvidoma del letos, večino pa v prihodnjih dveh letih. Vrednost investicije v lakirnico je ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila 404 delovna mesta, v drugi fazi pa naj bi se odprlo še okoli 1500 delovnih mest v obratu za karoserije.

Sicer pa je okoljevarstvena organizacija E-forum na ministrstvo za okolje in prostor (MOP) vložila predlog za izrek ničnosti okoljevarstvenega soglasja, predlog za obnovo postopka in zahtevo za odpravo in razveljavitev soglasja po nadzorstveni pravici. Vendar to ne ustavlja gradnje. »Če bi upravni organ ugodil kateremu od predlogov in odpravil navedeno soglasje, to še ne pomeni, da investitor ne sme graditi,« so pojasnili na MOP.