Vodstvo Arrive in vozniki še vedno brez dogovora

Napoved stavke za 4. september še vedno ostaja, saj sogovornika nista našla skupnega jezika.

Objavljeno
28. avgust 2017 19.41
Posodobljeno
29. avgust 2017 19.45
mpi*avtobusni prevozniki
A. S., Be. B.
A. S., Be. B.

Ljubljana - Tudi druga pogajanja med predstavniki Skupine Arriva Slovenija in stavkovnim odborom voznikov avtobusov, ki je za ponedeljek, 4. septembra, napovedal stavko, niso bila uspešna. Prvič so se sicer sestali minuli petek. Takrat je vodstvo stavkovnemu odboru predlagalo mirno rešitev spora in preložitev stavke, stavkovni odbor pa te možnosti ni sprejel. Tudi na današnjem srečanju je stavkovni odbor zavrnil mirno rešitev spora in preložitev stavke. Stovkovni odbor je sicer nekaj čez 12. uro sestanek enostransko zapustil, je sporočilo vodstvo Arrive.

Na današnjem srečanju med vodstvom skupine Arriva Slovenija in stavkovnim odborom je vodstvo predstavilo zunanje strokovno mnenje glede minimalnega števila prevozov, ki morajo biti zagotovljeni v času stavke, v kolikor bi do nje prišlo.

Nezakonitost morebitne stavke?

Vodstvo je dejalo, da je predlog minimalnega števila prevozov, ki ga je pripravil stavkovni odbor, glede na zakon preozek. Predlagajo, da bi bili minimalni standardi skladni z zakonom, kar je tudi pogoj za zakonitost stavke.

V sporočilu za javnost so zapisali, da je po pridobljenem pravnem mnenju lahko prepoznati, da bo stavka, v kolikor bi do nje prišlo, pod minimalnim standardom, kot ga je predlagal stavkovni odbor, nezakonita, saj med drugim izključuje zagotavljanje prevozov za nočne delavce.

Zaradi opoldanskega enostranskega odhoda, je vodstvo stavkovni odbor povabilo na popoldanski sestanek, ki pa se je zaključil zaradi incidenta oziroma poskusa zavajanja. Eden od zunanjih svetovalcev stavkovnega odbora je vodstvu skupine Arriva Slovenija predstavil, da razpolaga s sodno odločbo, ki utemeljuje eno od stavkovnih zahtev, pri čemer se je izkazalo, da gre le za sklep o imenovanju sodnega izvedenca.

»Dejstvo je, da skupina Arriva na izsiljevanje in vsiljevanje zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristala, kar je na današnjem sestanku še enkrat bilo povedano predstavnikom stavkovnega odbora. Zahteve stavkovnega odbora so za vodstvo nerazumne in nerealistične. Pogoji, ki jih postavlja stavkovni odbor, dolgoročno gledano, vodijo skupino in panogo v propad«, je povedal Bo Karlsson, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija.

Na današnjem srečanju dokončen dogovor glede minimalnega števila prevozov ni bil dosežen, naslednje srečanje bo dogovorjeno naknadno.