Volkswagnovim delavcem višje plače in dodatni bonusi

Septembra se bodo plače zvišale za 3,4, julija prihodnje leto še za 2,2 odstotka.

Objavljeno
28. maj 2013 15.35
VOLKSWAGEN-WAGES/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Wolfsburg - Vodstvo avtomobilskega velikana Volkswagen in sindikat IG Metall sta dosegla plačni dogovor, ki v prihodnjem 20-mesečnem obdobju predvideva dvig plač zaposlenih v tovarnah v nekdanji Zahodni Nemčiji. Septembra se bodo plače zvišale za 3,4 odstotka, julija prihodnje leto pa še za 2,2 odstotka. Poleg tega bodo delavci prejeli še poseben bonus.

Dogovor se nanaša na okoli 100.000 Volkswagnovih delavcev, ki jih zastopa IG Metall kot eden najmočnejših nemških sindikatovin ki delajo v šestih proizvodnih obratih na ozemlju nekdanje Zahodne Nemčije in finančni roki podjetja Volkswagen Financial Services.

Plačni dogovor bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa veljal 20 mesecev. Julija in avgusta bodo delavci prejemali nespremenjene plače, od septembra naprej bodo nato 10 mesecev na račune dobivali za 3,4 odstotka višje prejemke, z julijem prihodnje leto pa se bodo njihove plače za nadaljnjih osem mesecev zvišale še za dodatnih 2,2 odstotka.

IG Metall je v plačnih pogajanjih sprva zahteval 5,5-odstotno zvišanje plač za 12-mesečno obdobje, a so v sindikatu na koncu pristali na dogovor, ki temelji na širšem panožnem plačnem dogovoru, ki predvideva 3,4-odstotno povišanje plač z julijem in nadaljnji 2,2-odstotni dvig maja prihodnje leto.

Bodo pa Volkswagnovi zaposleni glede na rekordne poslovne rezultate največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca prejeli še poseben bonus. Gre za vplačilo enkratne vsote 300 evrov v drugi pokojninski steber podjetja. Če pa si želi kateri od zaposlenih enkratno izplačilo na račun, bo prejel 275 evrov bruto.

Volkswagnovi poslovni rezultati so bili lani rekordni. Kljub krizi v Evropi je uspelo koncernu na račun večje prodaje v Aziji in ZDA dobiček okrepiti za 40,9 odstotka na 21,7 milijarde evrov. Prihodki so se povečali za 20,9 odstotka na 192,7 milijarde evrov, prodaja pa se je povečala za 12,2 odstotka na 9,2 milijona prodanih vozil.