Xlab sodeluje pri razvoju robota za starejše

Sistem Giraffplus sestavljajo robot in množica senzorjev, ki spremljajo zdravstveno stanje in aktivnosti starejše osebe.

Objavljeno
08. maj 2014 15.55
reut_toyota
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ljubljana - Tehnološko podjetje Xlab iz Ljubljane skupaj s še 12 drugimi evropskimi partnerji sodeluje pri razvoju robota za pomoč starejšim. Sistem Giraffplus, ki ga razvijajo, je sestavljen iz robota in množice senzorjev, ki so razporejeni po stanovanju in spremljajo zdravstveno stanje in aktivnosti starejše osebe.

Senzorji zaznavajo aktivnosti kot so kuhanje, spanje ali gledanje televizije in spremljajo zdravstveno stanje - krvni pritisk, nivo sladkorja in podobno. Zdravnikom in najbližjim omogoča preverjanje počutja na daljavo in obveščanje o izrednih dogodkih, na primer o padcih. Hkrati pa robot spremlja starejšo osebo na njenem domu in jo povezuje z družino, prijatelji in zdravstvenimi delavci.

Konzorcij GiraffPlus vključuje javne in zasebne partnerje iz Italije, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije. Slovenski partner, podjetje Xlab, gradi na izkušnjah senzoričnih mrež, robotike, nosljivih naprav in porazdeljenih sistemov, pridobljena znanja pa uporablja pri novih produktih.

Projekt s tremi milijoni evrov sofinancira tudi Evropska unija. V sklopu evropskega projekta bodo izdelali in preizkusili 15 robotov, izdelek pa bo na voljo tudi komercialno in sicer do konca prihodnjega leta.

Segment Evropejcev v starostni skupini nad 65 let razpolaga s prihodki 3000 milijard in več, velik del pa je porabljen za oskrbo starejših v bolnišnicah ali na domu. Člani konzorcija ocenjujejo, da bo evropski trg za tovrstne sisteme do leta 2016 dosegel 13 milijard evrov.