»Ne pride vsak dan takšno podjetje na periferijo«

Yaskawa bo tovarno, za katero bo Slovenija prispevala 5,6 milijona evrov, v Kočevju postavila zaradi možnosti širitve.
Objavljeno
30. januar 2017 13.52
Yaskawa
Nejc Gole
Nejc Gole

Kočevje – Naključni mimoidoči bi se lahko močno začudil, čemu ob cesti, ki iz Kočevja vodi v Novo mesto, stoji kolona avtomobilov, ob njej pa predsednik vlade Miro Cerar, ministra in kar številčni člani delegacije zrejo v meglo na zasneženo zemljišče. Ogledovali so si lokacijo, na kateri bo Yaskawa letos jeseni začela gradnjo tovarne robotov. Ta je pomembna za občino z 20-odstotno brezposelnostjo, iz katere se ljudje izseljujejo.

Delo v tej tovarni bo dobilo od 150 do 200 ljudi, lokacijo v Kočevju pa so v Yaskawi izbrali, ker omogoča širitev proizvodnih zmogljivosti, je včeraj povedal predsednik Yaskawe Europe Manfred Stern, ki je tudi podpredsednik japonske korporacije. Prvi roboti bodo iz nje prišli prihodnjo jesen.

Investicija je vredna 25 milijonov evrov, Slovenija pa je po posebnem postopku že odobrila 5,6 milijona evrov pomoči, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Po besedah župana Kočevja Vladimirja Prebiliča mora občina najkasneje do septembra spremeniti občinski prostorski načrt: »V tem času moramo pridobiti vsa dovoljenja in soglasja s strani ministrstvev za okolje in prostor ter kmetijstvo. Vlada je dala jasno zavezo, da glede tega ne bo večjih težav.« Parcelo prečita tudi električna daljnovoda, ki ju je treba prestaviti. Sodelovanje Elektra Ljubljane in Elesa je zagotovljeno, je dejal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Yaskawa je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, ki zaposluje 15.000 ljudi. Japonsko podjetje je že zdaj prisotno v Ribnici. »Japonska podjetja vse bolj prepoznavajo Slovenijo kot državo, v katero je vredno investirati. Skupaj z zadnjo investicijo v Helios je japonskih investicij mnogo prek pol milijarde evrov,« je rekel Počivalšek. To po njegovem mnenju dokazuje, da je Slovenija uspešna pri privabljanju tujih neposrednih investicij. V letu 2015 je bilo teh za 12,6 milijarde evrov, kar je 13,4 odstotka več kot leto prej, v prvih desetih mesecih lani pa so tuji investitorji v Slovenijo vložili 12,26 milijarde evrov. Poleg Yaskawe in družbe Kansai Paint v domžalskem premazniku sta v Sloveniji še dve japonski investiciji, in sicer Panasonic v Gorenju in Daihen varstroj.

Kočevje: Tretja najvišja stopnja brezposelnosti

Japonci so se tokrat odločili za naložbo v občini s tretjo najvišjo stopnjo brezposelnosti v državi. Ta je še enkrat višja od državnega povprečja in skoraj 12 odstotnih točk višja kot v Ribnici, ki se je tudi potegovala za novo tovarno. Vladimir Prebilič je dejal, da je investicija za Kočevje izredno pomembna: »Ne pride vsak dan takšno podjetje praktično v periferijo Slovenije.« V tovarni bodo ljudje lahko našli delo, veliko delovne sile pa bo treba pripeljati tudi od drugod. »Prepričani smo, da bodo ljudje namesto odhajali iz Kočevja, vanj prihajali.«

Tri četrtine brezposelnih v Kočevju ima izobrazbo, ki je nižja od srednješolske strokovne in splošne izobrazbe, prav tako je med vsemi brezposelnimi okoli tri četrtine dolgotrajno brezposelnih. Večina brezposelnih oseb je usposobljena za opravljanje preprostih in enostavnih poklicev. Po drugi strani je bilo ob koncu lanskega leta na območju Kočevja in Ribnice brezposelnih pet inženirjev strojništva, dva mehatronika in 21 elektrotehnikov, vključno z inženirji, so pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Direktor Yaskawe v Sloveniji Hubert Kosler je prejšnji mesec za Delo na vprašanje, kje bodo našli kader za novo investicijo odgovoril, da s kadrom nimajo težav, saj bodoče zaposlene tudi štipendirajo: »V novi tovarni robotov bomo odprli različna delovna mesta, od doktorskih, inženirskih, tehničnih do manj zahtevnih. V dogovoru z zavodom za zaposlovanje bomo pripravili izobraževalne treninge, da se bodo potencialni kandidati lahko usposobili za dela in naloge, ki jih bomo v novi tovarni potrebovali.«

Prebilič pa je kot pomembno izpostavil, da Kočevje po 15 letih ponovno dobiva program strojnega tehnika: »Zanimanje za vpis v ta program veliko, ker vsi že povezujejo vpis v ta progam tudi s potencialno zaposlitvijo v takšni korporaciji, kot je Yaskawa.«