Za hotel Bellevue največ ponudilo podjetje ljubljanske nadškofije

Podjetje, povezano z Gozdnim gospodarstvom Bled in ljubljansko nadškofijo, je za propadajoči hotel ponudilo 720.000 evrov.

Objavljeno
10. marec 2017 14.02
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Radovljica, Bohinj – Za propadajoči bohinjski hotel Bellevue je na današnji dražbi na radovljiškem sodišču največ ponudilo podjetje Pokljuka, ki je povezano z Gozdnim gospodarstvom Bled in ljubljansko nadškofijo. Podjetje je na dražbi, na kateri sta sodelovala še dva dražitelja, uspelo s ponudbo 720.000 evrov. Obljublja pa prenovo in oživitev znamenitega hotela.

Kot je povedal direktor podjetja Pokljuka Marko Matjašič, so zelo zadovoljni, da so na dražbi uspeli, ponudili pa so nekoliko več od izklicne cene 610.000 evrov, a manj od ocenjene vrednosti nepremičnine, ki je 863.000 evrov. Izklicno ceno sta kot dražitelja dvigovala sam upnik Adriatic Slovenica, ki je dražbo zahtevala, in postojnsko podjetje Batagel & Co. Marjana Batagelja.

Na koncu je bila najvišja ponudba blejskega podjetja. Nakup hotela Bellevue s pripadajočo depandanso Savica pa bo sicer zaključen, ko bo podjetje plačalo celotno kupnino. Prav tako je za prodajo nepremičnine potrebno pridobiti še dovoljenje upravne enote in soglasje Triglavskega narodnega parka, saj gre tudi za kmetijska in gozdna zemljišča ter za nepremičnine v zavarovanem območju.

Matjašič je poudaril, da je bila odločitev za nakup Bellevueja, v katerem je nekoč bivala tudi pisateljica Agatha Christie, zelo preprosta. »To je odlična lokacija,« je dejal Matjašič in zagotovil, da bodo v hotel vlagali in ga oživili. »Imamo grobe ocene, koliko bi stala prenova, ampak bi zdaj s temi številkami še počakali,« je pojasnil.

Ko je prenovo načrtoval obstoječi lastnik Japec Jakopin, je bila njena ocena na nekje med osem in deset milijoni evrov. Vključevala pa bi ureditev petzvezdičnega hotela z bazenom in drugo dodatno ponudbo. Vendar so Jakopinovi načrti padli v vodo zaradi težav v Seawayu.

Kar nekaj dela s papirologijo

Hotel Bellevue tako že dolga leta sameva in propada. Matjašič pa še ni mogel povedati, kdaj bi lahko uresničili prenovo. »Tukaj je precej omejitev, gre za Triglavski narodni park in kulturno dediščino. Verjetno bo s papirologijo kar nekaj dela, smo pa pripravljeni in gremo naprej,« je poudaril in zagotovil, da bo hotel gotovo lahko ponovno ponos Bohinja.

Župan zadovoljen

S prodajo hotela Bellevue je zadovoljen tudi bohinjski župan Franc Kramar. »Po vseh polemikah v preteklosti okoli propadajočih bohinjski hotelov je to velik premik naprej. Kdorkoli je že pač kupec, sem prepričan, da ni kupoval zaradi tega, da bi špekuliral. Naša pričakovanja so taka, da se bo hotel obnovil in da se mu bo dala prava vsebina,« je poudaril Kramar in pojasnil, da so v prostorskih planih vse podlage, da se bo adaptacija lahko izvedla.

Kramar ne gleda na to, kaj bo novi lastnik naredil ali kdo je. Družba Pokljuka je sicer v lasti Gozdnega gospodarstva Bled, ta pa v lasti družbe Metropolitana, katere ustanoviteljica je Nadškofija Ljubljana. Gre za podjetje za gozdarstvo in promet z lesom, vendar pa kot pravi Matjašič, njihova strategija predvideva turistični razvoj.

Podjetje ima že nekatere druge turistične lokacije, in sicer vrsto manjših koč na Pokljuki in Jelovici, ki jih želijo razviti. »Hotel Bellevue pa bo naša najbolj prestižna zadeva,« je poudaril. Na vprašanje, ali jih zanimajo tudi bohinjski hoteli Zmaga Pačnika, je Matjašič odgovoril, da o tem še niso razmišljali.

Zanima jih tudi hostel Pod Voglom

Se pa podjetje zanima za nakup hostla Pod Voglom, ki bi moral biti prav tako predmet današnje dražbe, vendar je bil vložen ugovor, ker tretje osebe uveljavljajo lastninsko pravico na brunarici, ki je bila zajeta v prodajo hostla. Ta je prav tako kot Hotel Bellevue v lasti družbe Finadria bratov Jakopin. Izvršbo pa je zahtevala Adriatic Slovenica, ki ji Finadria v povezavi s Seawayem dolguje 1,64 milijona evrov.

Sodnica je zaradi ugotavljanja lastninske pravice dražbo za hostel Pod Voglom preklicala in preložila za nedoločen čas. Nekaj zanimanja se je sicer že pokazalo tudi za to nepremičnino, ki sicer v nasprotju s hotelom Bellevue normalno deluje. Varščino na podlagi izklicne cene 800.000 evrov so namreč vplačali štirje dražitelji, med njimi pa ni bilo obstoječega najemnika, ki bi v skladu s pogodbo imel predkupno pravico.