Začetek nove zgodbe v pridelavi hrane

Z novim označevanjem »izbrana kakovost - Slovenija« so začeli v Ljubljanskih mlekarnah.

Objavljeno
20. oktober 2016 19.25
Ljubljanske mlekarne - znak kakovosti
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana − V Ljubljanskih mlekarnah so danes kot prvi proizvedli izdelke z znakom »izbrana kakovost - Slovenija«. Začetek proizvodnje slovenskih živil s to oznako je po besedah ministra za kmetijstvo Dejana Židana pomemben dan, s katerim se začenja nova zgodba slovenske proizvodnje hrane.

To, da je prav alpsko mleko prvi izdelek, označen z omenjenim znakom, je po ministrovih besedah tudi simbolično. »Znak izbrana kakovost - Slovenija pomeni, da je ta prehrambeni izdelek nekaj več. Pomeni, da je ne samo narejen v Sloveniji, ampak da je tudi surovina iz Slovenije in da so uporabljeni strožji standardi kakor v običajni proizvodnji,« je ob ogledu proizvodnje z novim označevanje pojasnil Židan.

Pri mleku označevanje »izbrana kakovost - Slovenija« med drugim pomeni, da je bolj sveže in da so mikrobiološki standardi strožji. »Projekt ima izjemno strog nadzor. Ne gre samo za nadzor s strani državnih organov, ki bodo svoje delo opravili, kot se spodobi, ampak tudi nadzor s strani certifikacijskih organov«.

Ljubljanske mlekarne so po besedah predsednika uprave Tomaža Žnidariča projekt podpirale od samega začetka, vstop v to shemo označevanja pa je logično nadaljevanje njihove siceršnje usmeritve. »Predvsem zaradi tega, ker želimo, da potrošnik zaupa izdelkom, ki jih kupuje, in da bo prepoznal razliko med slovenskimi in tujimi izdelki,« je poudaril Žnidarič in dodal, da so tudi dobavitelji mleka pozdravili ta projekt in da je znak »izbrana kakovost«, ki ga bo moč videti na izdelkih, »le še dodatno jasno in prepoznavno zagotovilo, da je bil izdelek, tako kot doslej, v celoti pridelan in predelan v Sloveniji, da je zagotovljena najvišja kakovost in da je proizvodnja pod rednim nadzorom«. Ob popolni sledljivosti porekla pa da zagotavlja tudi krajše transportne poti osnovne surovine, kar vpliva tako na okolje, kot na večjo svežino mleka.

Ponosen, da so kot prva mlekarna pri nas začeli s takim označevanjem, je Žnidarič še dodal, da želijo z njim tudi ozavestiti potrošnike in podpirati lokalno okolje.

Ministrstvo želi z enotno shemo kakovosti slovenskim proizvodom omogočiti razlikovalno vrednost na osnovi porekla in posebnih lastnosti. Z uvedbo novega znaka želi doseči, da bodo kakovostni slovenski prehranski proizvodi enotno označeni in jih bo tako potrošnik lažje prepoznal.