Zapiranje RTH: zaposleni v sistem poklicnega upokojecanja

S spremembami zakona o RTH državni zbor ureja poklicno upokojevanje.

Objavljeno
21. oktober 2015 19.43
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - DZ je danes sprejel spremembe zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). Ključna novost je možnost, da zaposleni v rudniku predčasno zapustijo trg dela prek sistema poklicnega upokojevanja. Odpravljajo se tudi posamezne nejasnosti v zvezi z izvajanjem zakona, ki se nanašajo na pravice zavarovancev, piše STA.

Spremenjeni zakon o postopnem zapiranju RTH določa poklicne pokojnine in po potrebi dokup pokojninske dobe, izenačuje pogoje za pridobitev pravice do poklicne pokojnine za posamezne kategorije zaposlenih v RTH ter uvaja možnost, da lahko delodajalec odpove delovno razmerje zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za poklicno upokojitev.

Letos je možnost poklicne upokojitve v RTH koristilo 16 ljudi, lani štirje. V RTH je zdaj 92 zaposlenih, letos jih je odšlo 43. Ne gre za razrešitve po istem postopku – nekaj jih je bilo po zakonu o RTH, nekaj invalidnih, starostnih, nekaj je bilo samozaposlitev in prezaposlitev, je pred časom na seji odbora DZ za infrastrukturo pojasnil direktor RTH Bojan Jelen.

RTH je sicer treba zapreti do leta 2018. Sredstva za zaprtje rudnika naj bi bila zagotovljena s proračunoma za prihodnji dve leti. Po predlogu proračuna za leto 2016 je za zapiralna dela in upokojevanje namenjenih 17 milijonov evrov.