Cerar ostro nad delavce in vodstvo Luke Koper

Zaposleni, ki pravijo, da »Luke ne damo!«, bodo do nadaljnega vztrajali pri blokadi pristanišča.

Objavljeno
02. julij 2016 11.23
luka
Ma. Ja., S. M., STA, N. Č., STA
Ma. Ja., S. M., STA, N. Č., STA

Ljubljana, Koper − Blokada Luke Koper se nadaljuje. Upor delavcev v pristanišču še vedno traja, delovni procesi so onemogočeni, prav tako so blokirani vsi vhodi in izhodi v pristanišče, razen za tovornjake s hitro pokvarljivim blagom, poroča Slovenska tiskovna agencija. Zaradi nadaljevanja blokade v Luku Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ).

Trenutno je po pojasnilih Luke v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru, piše STA. Zaradi blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče.

Zaposleni, ki so danes vzklikali Luke ne damo! in Cerar, javi se!, bodo, kot kaže, do nadaljnega vztrajali pri blokadi pristanišča.


Tudi po sestanku pri ministru brez večjih sprememb

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes sestal z vodstvi Luke in Slovenskih železnic, toda brez uspeha. Kot je minister pojasnil po sestanku, je uprava Luke na čelu s predsednikom Dragomirjem Matićem sestanek protestno zapustila.

Kot je pojasnil Počivalšek, je vodstvi družb na sestanek povabil zaradi gospodarske škode, do katere prihaja na obeh straneh. Ker je želel govoriti le s predsednikom uprave oziroma generalnim direktorjem, so vsi predstavniki Luke Koper sestanek protestno zapustili.

»Ker je s strani delavskega direktorja Luke Koper prišel ultimat, da predsednik uprave Luke Koper nima njegovega pooblastila za pogovor in ker je bilo to izraženo na meni nesprejemljiv način, že prej pa sem povedal, da želim govoriti z obema najbolj odgovornima, so se odločili, da se sestanka ne udeležijo,« je pojasnil Počivalšek.

Ravnanje predstavnikov Luke je označil za nezaslišano, saj nastaja gospodarska škoda, ki jo čutijo tako v Sloveniji kot v tujini, »gospodarstvo pa ne more biti talec nekih nerazrešenih zadev med dvema stranema«.

Matića je ob tem znova pozval, naj prevzame odgovornost in stori vse, da se škoda ne povzroča več. Poudaril je, da v Luki Koper ne poteka nikakršna zakonita stavka.

Iz Luke Koper so medtem sporočili, da je minister na sestanku oporekal temu, da bi v pogovoru sodelovala celotna uprava družbe, ki je kolektivni organ vodenja Luke Koper. »Na vprašanje, zakaj ostali člani uprave ne smejo sodelovati, je minister dejal, da zato, ker se je on tako odločil. To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati«, je po navedbah Luke poudaril Matić.

Cerar: Vlada se ne bo pustila izsiljevati

Na dogajanje v Luki Koper se je danes odzval premier Miro Cerar, ki je dejal, da se vlada ne bo pustila izseljevati, in poudaril, da mora biti država pravna. »Ultimati delavcev vladi in drugim so nesprejemljivi, ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,« je dejal. Poudaril je, da se morajo nesoglasja v Luki Koper hitro razrešiti in razmere normalizirati.

Cerar je dodal, da politika oziroma vlada ne sme vstopiti v podjetje in prevzeti dirigentske palice. Za to imamo korporativne upravljanje; da se s podjetji ukvarjata uprava in nadzorni svet. Vodstvo Luke Koper je pristojno za delovni proces, zanj morajo poskrbeti, saj že nastaja nepopravljiva škoda, je dejal.

Izpostavil je, da je ta vlada kot prva v 24 letih vzpostavila merila za upravljanje državnega premoženja. Dodal je, da nekateri težko sprejemajo, da so kot prvi pripravili tudi podlago za izvedbo projekta drugi tir.

»Na žalost,« je dejal Cerar, »je laži veliko in vedno znova jih moram demantirati.«

Povedal je še, da je ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še danes sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja. Poročilo pričakuje še danes.

Odstop Marka Jazbeca je razume, a ga vseeno obžaluje. Če je bila odločitev za menjavo nadzornikov strokovna in je imela podporo nadzornega sveta, je bil umik te zahteve namenjen le umiritvi razmer.

Blokada Luke Koper se nadaljuje. Foto: Tomi Lombar/Delo

Delavci v Luki zahtevajo vrsto odstopov

Uprava družbe in ožje vodstvo družbe ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade, od katerega pričakujejo prihod v Luko, piše STA. Od skupščine družbe, ki je dvignila temperaturo na Obali, je namreč minilo že skoraj 24 ur. Na njej je Slovenski državni holding (SDH) umaknil za upravo in delavske predstavnike sporen predlog zamenjave treh nadzornikov na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, še pred tem pa je s čela SDH odstopil tudi Marko Jazbec.

Delavci v Luki Koper sicer zahtevajo še razrešitev oziroma odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki mu očitajo sabotažo projekta drugi tir Koper-Divača, in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, ki je upravo in delavske predstavnike med drugim razburil z nekaterimi izjavami na seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ko je navajal zastarele podatke o dobičkonosnosti podjetja, piše STA.

V sporočilu za javnost so se delavci danes obregnili tudi ob včerajšnje besede predsednika DZ Milana Brgleza, ki je zaprtje vhoda v pristanišče za tovornjake označil za atentat na podjetje in na državo ter uporne delavce pozval, naj svojih privilegijev ne postavljajo pred koristi Luke Koper, Obale in Slovenije. Po besedah neimenovanih delavcev Luke Koper te izjave kažejo na popolno aroganco, predrznost in vzvišenost v odgovarjanju »človeka iz elitnega kroga privilegirancev«. Brgleza pozivajo, da se javno opraviči delavcem Luke za izrečene žalitve, v nasprotnem primeru pa tudi njega pozivajo k odstopu s funkcije, piše STA.

Protest v Luki Koper. Foto: Tomi Lombar/Delo

Svet delavcev Luke Koper vlado obtožil laži

Svet delavcev Luke Koper pa je vlado danes obtožil laži, piše STA. Pridobili so namreč mnenje ministrstva za infrastrukturo, v katerem to predlaga, da se vprašanje odnosov med državo in Luko Koper kot koncesionarjem za območje koprskega pristanišča ureja v okviru prenove koncesijske pogodbe, omenja pa tudi možnost vzpostavitve pristaniške uprave.

Svet delavcev v luči teh »neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča,« ocenjuje, da je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo, piše STA.

Svet delavcev, ki je sicer prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, predsednika vlade Mira Cerarja zato še naprej poziva, naj pride v Koper in zaposlenim iskreno in enkrat za vselej pojasni, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. »V nasprotnem primeru bo ta vlada nosila celotno odgovornost za nastalo situacijo in posledice,« so opozorili.