Združenje Manager se je poklonilo Alešu Mižigoju za njegovo življenjsko delo

Najstarejši delovno aktivni Slovenec je neločljivo povezan z Medexom že 55 let. Pravi, da bo delal do zadnjega. Kot čebele.

Objavljeno
25. januar 2017 19.42
cah medex
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana – Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa, že petnajsti po vrsti, je Aleš Mižigoj, dolgoletni prvi mož Medexa. Priznanje bo prejel na nocojšnjem Januarskem srečanju Združenja Manager.

Kot so podeljevalci zapisali v utemeljitvi, je ime Aleša Mižigoja neločljivo povezano z Medexom že 55 let. Od tega je bil 40 let na vodilnem položaju, še zdaj, pri svojih 88 letih, pa je svetovalec predsednice uprave in član nadzornega sveta družbe.

Preden je leta 1961 sedel na direktorski stol v Medexu, je delal v Litostroju, po diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je bil revizor in nato direktor škofjeloškega občinskega stanovanjskega sklada. Medex, družbo s 27 zaposlenimi, je prevzel, ko je bila tik pred stečajem. Proizvodnjo je razširil, uvedel nove izdelke s področja apiterapije, ustanovil laboratorij, ki je bil prvi tovrstni v Evropi. Leta 1970 je postal Medex največji prodajalec medu in ostalih čebeljih pridelkov v Jugoslaviji.

Mižigoj je ohranjal in utrjeval Medex kot uspešno samostojno blagovno znamko. Ob razpadu Jugoslavije je podjetje izgubilo kar 70 odstotkov trga, zato so spremenili strategijo. Dotedanjo ponudbo so razširili s konditorskimi izdelki, piškoti in napolitankami. Konec 90. so se preusmerili v razvoj prehranskih dopolnil in drugih naravnih izdelkov. Ti zdaj prinašajo že 60 odstotkov prihodkov, ostalo izdelki iz medu. Družba reže kruh 80 zaposlenim, sodeluje z 2000 slovenskimi čebelarji in izvaža na 20 tujih trgov. Lani so ustvarili 14 milijonv evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov dobička.

Mižigoj je vodstveni položaj leta 2001 prepustil hčerki Aleši, sam pa je ostal njen svetovalec in član nadzornega sveta. Družba je od lani v 100-odstotni družinski lasti.

Za svojo predanost družbi in podjetju je prejel številna priznanja. V Združenju Manager je redni član od leta 1989, s tem tudi zlati član združenja. Mižigoj, tudi sam čebelar, pravi, da se ravna po čebelah, zato bo delal do zadnjega dne.

O tem, kdo vse je s svojimi dosežki najbolj zaznamoval zgodovino slovenskega managementa, je odločala komisija v sestavi: Franjo Bobinac, Igor Hafnar, Cvetka Selšek, Melanie Seier Larsen, Sonja Šmuc, Sebastijan Piskar, Aleksander Zalaznik in Tomaž Berločnik. Lani je bila za življenjsko delo v managementu nagrajena Cvetana Rijavec, pred njo pa dr. Danica Purg, Stojan Petrič, Cvetka Selšek, Niko Kač, Milan Matos, Zlatko Kavčič, Tone Turnšek, Tone Krašovec, Bruno Korelič, Miloš Kovačič, Jože Stanič, Janko Kosmina in Marjan Prelc.

Združenje Manager bo danes zvečer, v navzočnosti predsednika vlade Mira Cerarja, podelilo tudi priznanje Mladi manager 2016. Za priznanje se potegujejo Davorin Dobočnik, direktor družbe Odelo Slovenija, Gorazd Lampič, ustanovitelj in direktor podjetja Elaphe ter Gregor Kosi, generalni direktor družbe Lidl Slovenija.