Združevanje Gen-I in Elektra energije v sklepni fazi

Kmalu bo trg električne energije dobil največjega trgovca, ki bo obvladoval okoli 40 odstotkov trga.

Objavljeno
12. oktober 2016 13.53
vidic/gen-i
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − Kmalu bo trg električne energije dobil največjega trgovca, ki bo obvladoval okoli 40 odstotkov trga. Postopek združevanja Gen-I in Elektra energije, hčerinske družbe Elektra Ljubljana, je namreč v sklepni fazi. »Čakamo še na potrditev skladnosti od AVK ter zaključno potrditev na nadzornem svetu Elektra Ljubljana,« so za STA povedali v Gen-I.

V Gen-I pričakujejo, da bi agencija za varstvo konkurence (AVK) in nadzorniki Elektra Ljubljana odločitvi lahko sprejeli še ta mesec.

Gen-I bo z združitvijo postal stoodstotni lastnik družbe Elektro energija, vstop pa bo izveden z menjavo deležev.

Elektro Ljubljana bo tako pridobil 25-odstotni delež v podjetju Gen-EL, ki bo prek nakupa deleža, ki ga ima danes v lasti podjetje Iges, postalo 50-odstotni lastnik Gen-I. Kot so pojasnili v Gen-I, bo Elektro Ljubljana na ta način posredno postal lastnik 12,5-odstotnega deleža skupine Gen-I.

Lastništvo Gen-I sta si namreč delila Gen energija in Petrolova družba IG energetski sistemi (Iges). Ta je junija podpisala pogodbo o prodaji 50-odstotnega deleža v Gen-I. Delež je za 45,1 milijona evrov kupila družba Gen-EL, katere družbeniki so Gen energija, Gen-I in Iges.

Postopek združevanja Gen-I in Elektra energije se je začel lani. Takrat so napovedali, da bo trajal vse leto 2016, zaključil pa naj bi se predvidoma 2017.

Za odjemalce ne bo sprememb

V obeh družbah so že ob začetku procesa združevanja zagotovili, da se za odjemalce ne bo nič spremenilo, blagovni znamki Gen-I in Elektro energija bosta predvidoma ostali ločeni.

»Edina sprememba, ki jo bodo zaradi procesa združitve občutili odjemalci Gen-I in Elektra energije, bo sprememba na bolje. Po dokončani združitvi bomo namreč lahko vsem odjemalcem ponudili nove inovativne produkte in storitve ter bistveno izboljšano uporabniško izkušnjo,« so še povedali v Gen-I.

Gen-I je imel lani največji tržni delež na trgu elektrike za poslovne odjemalce − ta je znašal 22,2 odstotka (leto prej 25,3 odstotka), Elektro energija pa največjega pri dobavi elektrike gospodinjstvom − delež je bil 21,8-odstoten (leto prej 24,7-odstoten), izhaja iz poročila o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2015, ki ga vsako leto pripravi agencija za energijo.

Elektro energija je lani obvladovala 16 odstotkov trga elektrike v poslovnem segmentu (delež se v primerjavi z letom prej ni spremenil), kar jo je uvrstilo takoj za Gen-I, medtem ko je Gen-I sledil Elektro energiji pri gospodinjskem odjemu − Gen-I je lani obvladoval 19,6 odstotka trga dobave elektrike gospodinjskim odjemalcem in je tržni delež glede na leto 2014 povečal za 3,4 odstotne točke.

Gen-I je dobro pozicioniran tudi na maloprodajnem trgu zemeljskega plina. Lani mu je namreč pripadlo 10,7 odstotka tega trga, potem ko je delež leto prej znašal 7,8 odstotka. To ga med ponudniki plina uvršča na drugo mesto, takoj za Geoplinom, ki je lani obvladoval 50,5 odstotka trga − tržni delež se mu je na letni ravni zmanjšal za 6,3 odstotne točke.