Žito ob polletju z več kot pol milijona dobička

Čisti dobiček Skupine Žito višji za 8 odstotkov, matične družbe pa kar za 56 odstotkov.

Objavljeno
27. avgust 2015 18.44
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Nadzorni svet Žita je na današnji seji obravnaval poslovno poročilo Skupine in družbe Žito d.d. za prvo polletje. Prodaja Skupine Žito je bila v primerjavi z lansko ta čas za 1,8 odstotka višja, prodaja matične družbe pa za je bila višja za 2,9 odstotka.

Skupina Žito je tako v obdobju med januarjem in junijem prodala za 54,6 milijonov evrov, lani v tem času pa za 53,7 milijonov evrov. Matična družba je letos v prvem polletju prodala za 51,1 milijonov evrov izdelkov in storitev, kar je za 2,9 odstotkov več kot lani, ko je prodala za 49,7 milijonov evrov.

Čisti dobiček Skupine Žito je v prvem polletju znašal 656 tisoč evrov, kar je za 8 odstotkov več kot lani v tem obdobju, ko je bilo dobička za 603 tisoč evrov. Družba Žito je v tem času ustvarila za 449 tisoč evrov dobička, lani v tem času pa 199 tisoč evrov čistega dobička.

Finančni dolg Žita, v katerem je bilo konec junija 1168 zaposlenih ali za 3 odstotke več kot lani v tem času (1134), se je znižal za 27 odstotkov.

»Žito je v prvi polovici leta 2015 poslovalo uspešno, kljub vpetosti zaposlenih v prodajne postopke družbe in podpisu pogodbe o prodaji večinskega deleža hrvaški Podravki konec letošnjega aprila. Še posebej zato smo s poslovnimi rezultati Skupine Žito v letošnjem prvem polletju zadovoljni,« pravi Janez Bojc, predsednik uprave Žita, ki krepi svoj položaj na regionalnem prehranskem trgu.

V Žitu so ob tem ponosni tudi na svojo inovativnost, zanjo so prejeli nagrado za najbolj inovativen slovenski izdelek - koruzni toast. Med slovenskimi peki so prejeli največ, kar 22 priznanj za odlično kakovost kruha in pekovskih izdelkov. Že šesto leto zapored so prejeli tudi nagrado Trusted Brand za čaje 1001 Cvet in nagrade Best buy za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno za riž Zlato polje, začimbe Maestro, za sveže pekarske izdelke Žito in za žita za zajtrk Zlato polje. Letos podjetje obeležuje tudi 90-letnico testenin Zlato polje.

Kruh in pekovski izdelki izključno iz domače pšenice

V Žitu so zadovoljni tudi z letošnjo žetvijo in odkupom. Med slovenskimi mlinarji in peki so odkupili največjo količino najkakovostnejše slovenske krušne pšenice.
Kot zagotavljajo, bodo kupcem na slovenskem trgu zagotavljali ponudbo vseh kruhov in pekovskega peciva iz izključno najkakovostnejše slovenske pšenice. S tem bodo še dodatno utrdili položaj pekarskega podjetja z največjim številom odličij za kakovost pekovskih izdelkov. Potrošnikom, ki že sedaj prisegajo na njihove visoko kakovostne kruhe in pecivo, pa bodo, kot napovedujejo, ponudili še širši izbor pekovskih izdelkov iz doma pridelane pšenice.