ZPS: odsvetujemo pranje perila s kroglicami

Test pralnih kroglic in oreščkov je pokazal, da ne perejo bolje od same vode, brez kemikalij madeža ne moremo odstraniti.

Objavljeno
04. januar 2012 14.07
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Pralne kroglice in oreščki po ugotovitvah testa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ne perejo nič bolje od vode, rezultati pranja s kroglicami in oreščki so v povprečju celo slabši od pranja s čisto vodo, zato potrošnikom odsvetujejo njihov nakup. Dobre rezultate pri pranju namreč doseže le pralni prašek.

»Ko kroglicam dodamo prašek, postanejo bolj učinkovite. Več ga dodamo, bolj so učinkovite,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila Dušica Breskvar iz ZPS in pojasnila, da brez praška ne gre »pričakovati rezultata«.

Če ni učinka, je po njenem mnenju vsaka kroglica »stran vržen denar, kljub ekološkemu ravnanju«. Ob tem se je sicer vprašala, koliko je to ekološko, saj je treba kroglice proizvesti, upoštevati pa je treba tudi transport.

Tistim, bolj ekološko naravnanim, Breskvarjeva svetuje, da zmanjšajo količino pralnega praška - razpredelnica, ki je na embalaži praškov, je namreč narejena na zgornji meji in ne na spodnji meji praška.

»Če smo ekološko zelo osveščeni in smo pripravljeni sprejeti tudi slabše oprano perila, potem je bolje, da peremo v sami vodi. Morda zvišamo temperaturo pranja, pogledamo, da nakupimo stroj z dobro centrifugo,« je še ocenila Breskvarjeva in svetovala, da potrošniki madeže odstranijo takoj oz. pred pranjem.

Po pojasnilih vodje testiranja Boštjana Okorna so praški sicer ekološko sporni, nečistoča vode je bistveno večja, zato si želi, da bi ljudje prašek uporabljali »z glavo«.

»Brez kemikalij se ne da oprati večine madežev,« je dodal Miran Gaberšček s Kemijskega inštituta, ki je rezultate testa pričakoval. Edini efekt kroglic in oreščkov je mehanski, ki pa ga je primerjal s pralnimi deskami, ki so jih nekdaj uporabljale babice.

ZPS je konec lanskega leta testiral 11 pralnih kroglic in oreščkov, primerjali pa so le pralno učinkovitost - primerjali so namreč neoprane krpe z madeži z opranimi. Pranje s kroglicami in oreščki so primerjali s pranjem v vodi in s pranjem z detergentom. Vsi pogoji so bili po navedbah ZPS enaki, ravno tako tudi pralni stroj, program, količina in vrsta tekstilnega materiala ter stopnja umazanosti perila.