Popovič hoče Vinakoper v domačem lastništvu

Nezavezujoča ponudba za nakup Adriafina za 2,5 milijona evrov.

Objavljeno
03. november 2015 23.16
šuligoj vinakoper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Radi bi ohranili domačo istrsko vinogradniško tradicijo, kulturno krajino in istrsko identiteto. Zato je Komunala Koper v petek oddala nezavezujočo ponudbo za nakup polovice Adriafina in zanjo ponudila 2,5 milijona evrov,« je interes utemeljil direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič. Istrabenz noče povedati, koliko ponudnikov se zanima za lastništvo Vinakopra, čeprav je bil rok za oddajo ponudb do 2. novembra.

»Zasledujemo zelo jasen, preprost in edini mogoč ter logičen cilj – obdržati Vinakoper v domačih rokah. Tako kot smo se, se in se še bomo borili, da se večinski delež Luke Koper ne proda tujcem, tako si bomo do zadnjega prizadevali, da tudi Vinakoper ostane v naših rokah. In če bi se vsi v naši državi obnašali tako, ne bi bili tam, kjer smo,« je odločitev občinskega podjetja Komunala Koper podprl koprski župan Boris Popovič. Gašpar Gašpar Mišič pa je dodal, da je prav prodaja nekaterih hotelov v Portorožu dokaz, kam lahko pripelje brezglava prodaja strateških podjetij tujcem in zgolj logika kapitala. »Ne razumem logike Istrabenza, ki si že v preteklosti ni prav nič prizadeval, da bi pomagal Vinakopru. Čeprav je bil lastnik portoroških hotelov, ni prav ničesar naredil, da bi v teh hotelih ponujali in poudarjeno prodajali domača vina,« je dejal Mišič in dodal, da je skoraj 600 hektarov vinogradov, ki jih upravlja Vinakoper, izjemnega pomena za podobo in identiteto slovenske Istre. Povsem logično se mu zdi, da za naravne vrednote in kulturo v domačem kraju skrbijo domači ljudje, ker drugi ne morejo imeti primernega odnosa. Mišič je povedal tudi, da ne bi bilo nobenih težav, če bi se za nakup Adriafina odločila druga dva družbenika (Luka in Agrarija), ki bi lahko skladno z družbeniško pogodbo uveljavljala predkupno pravico, saj bi s tem lastništvo ostajalo v »domačih rokah«.

Za ponudbo so se odločili zaradi varovalke za primer, da želi Adriafin (in s tem Vinakoper) kupiti kdo iz takšnih ali drugačnih špekulativnih namenov, zaradi katerih bi družba propadla. Odločno je zanikal, da bi jih kakor koli zanimale nepremičnine, ki jih nekaj tudi ima Adriafin: »Zaradi nas lahko Istrabenz te nepremičnine izloči in proda ali podari komur hoče. Nas zanima samo vinarstvo. Zadnje posluje dobro, vodstvo je uspešno zaradi svoje trme kljub neprimernemu odnosu lastnikov,« trdi Gašpar Mišič in dodaja, kako so nekateri že napovedali, da bodo storili vse, samo da tega ne bi dobila Komunala Koper. »Upam, da so to dezinformacije. Komunala Koper posluje dobro. Ko sem prevzel direktorsko funkcijo, je imela družba bonitetni razred D, zdaj ima bonitetni razred A in si prizadeva pridobiti boniteto AA. Lani smo ustvarili 1,1 milijona evrov dobička. Nekaj denarja pa si lahko tudi izposodimo za nakup,« je povedal Gašpar Mišič.

Slovenskega podjetnika Marka Vilfana, ki je v preteklosti pogosto razglašal, da bi kupil Vinakoper, smo vprašali, ali je oddal ponudbo. Še pred manj kot mesecem dni je izjavil, da je Vinakoper po njegovem vreden manj kot pet milijonov evrov. Zdaj pa je dejal le: »To ni tema, o kateri bi se pogovarjal.« Muharem Kadić, tesni sodelavec hrvaškega bogataša Enverja Moralića, ki je v preteklosti že položil varščino za nakup Adriafina (a so posel tedaj preklicali), je včeraj povedal, da se bo z Moralićem še pomenil, ali bi bilo smiselno dati še eno ponudbo. Neuradno je bilo slišati, da se za nakup zanimata tudi brata Puklavec, vendar informacije nismo mogli preveriti.

Na zadnji skupščini se je pokazalo, da ima Adriafin kljub 77,7-odstotnem lastništvu Vinakopra v resnici le 46-odstotne glasovalne pravice. Kupec polovice Istrabenza mora upoštevati, da bo imel manj kot polovico (le 23 odstotkov) glasovalnih pravic, s katerimi ne more odločati o ključnih vprašanjih v podjetju. Gašpar Mišič zato meni, da je ponudba 2,5 milijona evrov primerna. Še posebno ob zadnjih podatkih, da je DUTB prodala 94 odstotkov Agroinda za 1,9 milijona evrov, in to menda ukrajinski trgovski skupini Demis Group.