Biosistemika meri z inovativnim izdelkom Geneio na tujino

V spin-off podjetju inštituta za biologijo razvijajo in komercializirajo znanje s področja sodobnih molekularnih tehnik.

Objavljeno
05. maj 2012 18.20
V laboratoriju Centra za funkcijsko genomiko in biočipe
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Spin-off podjetje Nacionalnega inštituta za biologijo razvija pametno programsko okolje za diagnostične laboratorije, ki za svoje analize uporabljajo molekularno biološke tehnike. Ideja je nastala iz praktičnih izkušenj in predstavlja svetovno novost.

Javna agencija za tehnološki razvoj RS (TIA) je v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo (zdaj ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) izvedla dva javna razpisa Spodbujanje procesa prenosa znanja – Valor v letih 2008 in 2010, v okviru katerih je sredstva prejelo 11 mladih visokotehnoloških podjetij. Med prejemniki je tudi mlado podjetje Biosistemika, ki je spin-off podjetje Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in je bilo ustanovljeno leta 2010 za komercializacijo in razvoj znanja s področja sodobnih molekularnih tehnik. Podjetje je tudi član Tehnološkega parka Ljubljana in dosega vidne rezultate na tekmovanjih (finalist Startup, najboljši poslovni načrt TPLJ, nagrajeni za inovacijo od GZS OZ Ljubljana, finalisti Tehnovacije v okviru Podima).

Želijo postati hitrorastoče podjetje z inovativnim tehnološkim izdelkom Geneio, s katerim načrtujejo prodor na evropskem trgu z vzpostavljanjem novih partnerstev, rast podjetja pa bo zagotovljena z investicijami morebitnih zainteresiranih ponudnikov tveganega kapitala. Znani so tudi po specialističnih slovenskih in mednarodnih delavnicah, ki jih organizirajo skupaj z NIB, na katerih izobražujejo udeležence o uporabi določanja nukleinskih kislin s tehnologijo qPCR. Do zdaj so izvedli že deset delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 100 slušateljev iz celotne Evrope. Poleg tega je podjetje razširilo sodelovanje na področju visokotehnoloških laboratorijskih storitev iz slovenskih v mednarodne organizacije in podjetja ter ima registrirane tri mednarodne blagovne znamke, kar potrjuje njihovo usmeritev na zunanje trge.

Geneio je trenutno v končni fazi razvoja in je že v testiranju pri neodvisnih diagnostičnih in raziskovalnih laboratorijih v Sloveniji. Eden takšnih je NIB. »Pričakujemo, da bomo v Sloveniji prodali še nekaj geneiov. Iz tega je razvidno, da je naš trg zunaj meja Slovenije, merimo namreč na evropski in nato svetovni trg, saj smo geneio razvijali kot globalen proizvod,« meni vodja razvoja in raziskav Matjaž Hren. Prvi korak v to smer je razstavljanje na največjem evropskem sejmu iz tega področja European Lab Automation 2012, ki bo potekal 30. in 31. maja v Hamburgu. Organizatorji so jih zelo dobro sprejeli, saj so bili s predavanjem uvrščeni tudi na spremljajočo znanstveno konferenco, na kateri bodo imeli možnost povzeti uporabnost geneia.

Nekaj preprostih korakov

Geneio je pametno programsko okolje za diagnostične laboratorije, ki za svoje analize uporabljajo molekularno biološke tehnike, še posebno tehniko PCR v realnem času (qPCR). »QPCR je zelo pomembna tehnika v medicini (markerji raka in genetsko pogojenih bolezni, določanje povzročiteljev bolezni), prehranski varnosti (mikroorganizmi v živilih, vodi, določanje gensko spremenjenih organizmov), farmaciji, kmetijstvu in drugih panogah. Celoten potek dela s to metodo poenoti in združi v eno samo okolje skupaj z avtomatsko pripravo analiz, pripravo vseh potrebnih dokumentov, receptov in predlog, ki jih analitiki potrebujejo v laboratoriju za nastavitev reakcij qPCR, pa vse do avtomatiziranega vnosa surovih rezultatov iz instrumentov qPCR, njihove obdelave, interpretacije in kontrole kakovosti ter ne nazadnje poročanja. Celoten potek dela je združen v nekaj preprostih korakih, ki analitiku vzamejo toliko časa kot branje tega prispevka. Poleg tega so zdaj vse potrebne informacije povezane z vzorci in njim pripadajočimi analizami ter rezultati, zbrani na enem mestu, ne pa več razpršeni po različnih računalnikih, v različnih računalniških programih in papirnatih različicah,« razlaga Matjaž Hren.

Dostop do sistema Geneio je preprost; uporabniki lahko do njega dostopajo kar prek spletnega brskalnika. Hkrati sistem omogoča oddaljen dostop prek sodobnih pametnih mobilnih telefonov ali prenosnih računalnikov, s čimer je zagotovljen stalen pregled nad potekom dela v laboratorijih. »Menimo, da proizvod odpira novo področje, kjer se integrirajo računalniške znanosti s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij in dodajata ekspertiza in izkušnje o konkretni molekularno biološki tehniki,« pravi Hren.

Novost v svetovnem merilu

Sistem je novost v svetovnem merilu pri poenostavitvi, avtomatizaciji in pospešitvi laboratorijskih analiz genetskega zapisa (analiza DNA) za namene molekularne diagnostike. Ideja je nastala iz praktičnih izkušenj z metodo qPCR, kjer gre za delovno zelo zahteven in kompleksen postopek in se veliko časa porabi za zahtevne, a še vedno ponavljajoče se naloge. »Ravno zaradi zahtevnosti opravil to metodo v praksi opravlja običajno univerzitetno izobražen kader ali doktorji znanosti, kar je na primer za diagnostične laboratorije zelo drago. Če želimo to metodo uporabljati rutinsko, vsak dan, potrebujemo hitre, dobro definirane postopke, ki potekajo skladno s sistemi za zagotavljanje kakovosti,« pojasnjuje Hren. Tako je bil to, poleg dela za doktorsko nalogo, glavni izziv za takrat še doktorskega študenta Matjaža Hrena, mladega raziskovalca na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Zaradi zahtevnosti projekta so se nato odločili, da razvoj nadaljujejo v spin-off podjetju NIBa, BioSistemiki, ki je pridobila mlad, zagnan razvojni tim in zagonska sredstva iz državnih skladov za mlada podjetja in v slabem letu dni skupaj z razvojnim partnerjem Cosylab in s pomočjo NIB razvila prvo različico izdelka ter mu nadela ime Geneio.