Dražba frekvenc: T-2 je izpadel iz mobilne igre

Na dražbo so se prijavili Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil. Neprijazni razpisni pogoji do operaterjev?

Objavljeno
17. februar 2014 18.34
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Ljubljana – Kljub pričakovanjem in celo napovedim Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos, nekdanji Apek), da se utegnejo na dražbo frekvenc za mobilno telefonijo prijaviti tudi potencialni novi ponudniki teh storitev, so prijavo oddali samo trije operaterji. Po naših informacijah je ni oddal T-2.

Odpiranje prijav na razpis z dražbo frekvenc za storitve mobilne telefonije je danes na Akosu pripravilo manjše presenečenje v panogi telekomunikacij. Večina je namreč pričakovala vsaj štiri, morda celo pet prijav. Toda razpisna komisija je odprla zgolj tri prijave, vse pravilne, in ti trije operaterji bodo konec marca ali v začetku aprila začeli dražiti posamezne bloke v radiofrekvenčnih pasovih 800, 900, 1800, 2100 in 2600 MHz. Po naših informacijah so se prijavili Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil, ki pa tega niso potrdili, ker jim informacijski memorandum Akosa prepoveduje dajanje kakršnih koli izjav v povezavi z razpisom in dražbo.

Od operaterjev, ki zdaj imajo licence za uporabo frekvenc (in tudi lastno infrastrukturo), prijave po zanesljivih informacijah ni oddal T-2. Tudi v tem operaterju informacije niso potrdili, toda na današnjem odpiranju prijav predstavnikov tega operaterja ni bilo in tudi več naših virov je prepričanih, da T-2 na dražbi ne bo sodeloval. Vsaj ne samostojno, kajti nekateri so danes ugibali, da se je morda prijavil v navezi s Tušmobilom, vendar je po naših informacijah precej bolj verjetno, da je nad dražbo preprosto obupal, ker ni našel vlagatelja, ki bi mu denarno pomagal pri nakupu frekvenc (ali vsaj depozitu zanje), in ker so razpisni pogoji do operaterjev neprijazni. »Če ne bi šlo za njihovo preživetje, se verjetno tudi ostali trije ne bi prijavili,« je razplet komentiral eden naših sogovornikov, ki ni hotel biti imenovan.

Kakšna povezovanja sledijo?

Obstaja možnost, da je T-2 s katerim od operaterjev že vnaprej dogovorjen za nacionalno gostovanje, s čimer bi postal navidezni operater mobilne telefonije. Kar je nekako že zdaj, saj njegovo omrežje pokriva manj kot polovico prebivalstva in njegovi uporabniki drugod gostujejo na Simobilovem omrežju. Dovoljenje za uporabo frekvenc ima še dve leti, kasneje pa bo, kot vse kaže, njegova fiksna infrastruktura postala del kakšnega od ostalih mobilnih igralcev. Pred časom se je za T-2 zanimal Simobil, v zadnjem času pa se omenja tudi povezovanje s Telemachom in Tušmobilom. Telemach so nekateri tudi pričakovali med dražitelji za frekvence, vendar bo ta operater pod novimi lastniki, ameriškim skladom KKR, ko bo posel zaključen, očitno raje prevzemnik, kot da bi kupoval frekvence in gradil svojo infrastrukturo.

Izpad T-2 pomeni tudi nekaj implikacij za samo dražbo. Na njej Akos zagotovo ne bo podelil celotnega frekvenčnega spektra, ki ga je razpisal, saj veljajo omejitve, koliko frekvenčnih pasov lahko kupi posamezen operater. Tušmobil bo lahko kupil celoten, za »male« operaterje rezerviran spekter v območju 800 MHz, in to po izklicni ceni, ker ne bo imel konkurenta, ki bi dvigoval ceno. In s »prihranjenim« denarjem bo morda dvigoval cene v drugih frekvenčnih območjih. Akos sicer za vse frekvence, ki so na voljo, pričakuje nekaj več kot sto milijonov evrov. Vendar poznavalci opozarjajo, da bi pretirano dvigovanje cen porušilo trg in povzročilo podoben učinek kot v sosednji Avstriji. Tam so trije operaterji za licence odšteli več kot dve milijardi evrov in ob vseh investicijah v omrežja LTE že občutno podražili svojo storitve.