Roboti so s pomočjo študentov stregli kavo

Prejšnji teden so bili na fakulteti za elektrotehniko dnevi industrijske robotike.

Objavljeno
10. april 2014 16.50
M. V.
M. V.

Dogajanje na fakulteti za elektrotehniko je bilo prejšnji teden še bolj živo kot običajno. Slovenska podjetja s področja robotike so pripeljala svoje robote, študentje pa so jih sprogramirali za opravljanje različnih nalog.

Te so bile res nekaj posebnega ter rezultat študentske kreativnosti in mladostne zagnanosti. Na vhodu je obiskovalce pozdravil ogromen delta robot, ki je igral namizni hokej, za njim pa se je skrivalo več robotov, ki so skrbeli za mimoidoče. Pripravljali so jim kavo in jo stregli v skodelicah, jim ponujali slastne vaflje ali osvežilno pijačo, preslikali risbo s papirja na tablico čokolade.

Pri vseh aplikacijah se je uporabljala najnaprednejša tehnološka oprema; na eni strani izjemno zmogljivi in izpopolnjeni roboti, na drugi strani pa hitre kamere za zaznavanje okolice, globinski senzorji za zaznavanje položaja objektov v 3D-prostoru, različne računalniške vhodne enote za branje informacij s senzorjev in podobno.

Sama tehnologija sicer še ne zagotavlja rešitve problemov, so se pa zato izkazali študentje, saj so vse gradnike uspešno povezali in jih upravljali prek različnih programskih okolij. Prikazali so veliko idej in znanja, ki ga bodo v prihodnosti s pridom uporabili pri delodajalcih in tako prispevali pomemben delež pri razvoju slovenske industrije.