Prenovljeni sejem industrijskih sprememb

Mednarodni industrijski sejem bi lahko v nekaj letih dosegel pomembnost velikega brata - Mednarodnega obrtnega sejma.

Objavljeno
29. marec 2017 21.37
Mednarodni industrijski sejem
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Vse sejemske dvorane so razprodane in zasedene. Več kot 700 blagovnih znamk, od tega tri četrtine tujih in 350 razstavljavcev, od tega tretjina iz tujine, prihodnji teden prihaja na Mednarodni industrijski sejem (MIS) na celjsko sejmišče. »Še nikoli ni bil naš industrijski sejem večji,« pravi izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec.

Čeprav gre za izrazito poslovni oziroma strokovni sejem, ki ga je organizator prilagodil sodobnim trendom v industriji in vanj združil prejšnji po panogah ločeni bienalni sejemski četverček, torej za sejem, ki je manj zanimiv za splošno javnost, bo tudi na MIS precej paše za oči.

»Na ogled bo 100 ton težak industrijski stroj, videti bo 10 milijonov evrov vreden stroj, na sejmu bo vse od otvoritve robot YuMi polnoletnim stregel pijačo,« pravi Otorepec.

Sejem MIS med 4. in 7. aprilom boi po vseh merilih največji doslej. Na njem se bodo predstavili najpomembnejši proizvajalci ključnih blagovnih znamk s področja orodjarstva, strojegradnje, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij. Razstavljavci napovedujejo številne novosti za učinkovito industrijsko proizvodnjo.

Čeprav je za razstavljavce sejem predvsem priložnost za nove posle, pa je tudi prikaz razvitosti domače industrije in njene primerjave s svetom. Poleg tradicionalno v Celju prisotnih ponudnikov iz Italije in Nemčije, prihajajo tudi razstavljavci z Japonske, iz Južne Koreje in Kitajske, z njimi pa strokovnjaki, ki bodo svoje tehnologije, orodja in stroje tudi sami predstavljali. Nove tehnologije, digitalizacija industrijske proizvodnje in izzivi že prisotne četrte industrijska revolucija bodo v ospredju dogajanja na sejmu, ki so ga v Celjskem sejmu preoblikovali v pregled učinkovite industrije prihodnosti.

»V naslednjih letih bomo MIS okrepili s sicer na njem že prisotno robotizacijo in avtomatizacijo in domnevamo, da bo po velikosti in pomenu postal MIS tako pomemben, kakor je že naš Mednarodni obrtni sejem,« je povedal Otorepec.

Sicer pa MIS ne izgublja svojih utečenih vsebin. Tudi tokrat bo na ogled vse za orodjarsko in za celotno kovinsko industrijo, več bo ponudbe za varjenje in rezanje, pa opreme in strojev za obdelavo naprednih materialov. Po drugi strani pa gre za naprave, ki so potrebne na vseh področjih industrijske proizvodnje ter za sisteme za učinkovito in stroškovno ter okoljsko prijaznejše proizvodnjo vsega, kar je potrebno povsod - od hlajenja, predelave umetnih mas, obdelave kovin, v živilski industriji, v medicini in kemiji. Z eno besedo - oprema za gospodarsko konkurenčnost. Ali, kot je ponazoril predsednik Društva za varilno tehniko Maribor Tomaž Vuherer: »Že samo varjenje se tako spreminja, da danes govorimo robotiziranih strojih za trodimenzionalno varjenje.«