Slovenija krepi gospodarsko sodelovanje z Združenimi arabskimi emirati

Ministra obeh držav možnosti za krepitev sodelovanja vidita na področju industrije, predvsem živilske, in tudi v turizmu.

Objavljeno
17. september 2015 15.58
Predstavitev kandidata za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška 02.decembra 2014
E. R., gospodarstvo
E. R., gospodarstvo
Ljubljana − Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je z gospodarskim ministrom Združenih arabskih emiratov Sultanom Bin Saidom Al Mansurijem v Ljubljani danes podpisal sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama.

Ministra možnosti za krepitev sodelovanja vidita na področju industrije, predvsem živilske, in tudi v turizmu.

Počivalšek je po podpisu sporazuma ocenil, da je trgovinska menjava in menjava na področju investicij med državama sicer solidna, vendar pa obstaja še veliko rezerv za povečanje. Sodelovanje lahko državi nadgradita predvsem na področju arhitekture, opremljanja stanovanj, prehrane in tudi turizma, je pojasnil Počivalšek.

S podpisom obeh sporazumov, poleg sporazuma o gospodarskem sodelovanju je bil namreč danes sklenjen tudi sporazum o sodelovanju na področju letalskega prometa, sta državi po njegovem mnenju postavili temelje za še boljše sodelovanje.

Ministra sta spregovorila tudi o poslovnem okolju v Sloveniji in investicijskih možnostih na obeh straneh. »Verjamem, da smo postavili temelje napredku v sodelovanju na področju trgovine in neposrednih tujih investicij,« je dejal Počivalšek.

Veliko priložnosti v živilski industriji

Al Mansuri se je strinjal, da imata državi dobre odnose. Možnosti za večje sodelovanje pa vidi predvsem na področju varovanja okolja, inovacij, obnovljivih virov energije in v živilski industriji.

»Ker smo puščavska država, smo odvisni od uvoza živil, uvozimo jih kar 85 odstotkov, zato smo se odločili, da po svetu s partnerskimi državami sodelujemo na področju kmetijstva in živilske industrije,« je pojasnil. Po njegovem mnenju bi lahko državi sodelovali tudi pri skupnem razvoju inovacij, ki bi jih lahko tržili tudi zunaj Evrope.

»Združeni arabski emirati se lahko pohvalijo z močnim investicijskim skladom, v preteklosti pa smo tudi v bližnjih državah, kot sta Srbija in Črna gora, izvedli veliko investicij,« je poudaril.

V Sloveniji so bile investicije po njegovih besedah doslej precej skromne, predvsem ker niso poznali države. »Država nudi zanimive potenciale, ki bi jih lahko izkoristili,« je ocenil.

Državi sta sklenili tudi sporazum o sodelovanju na področju letalskega prometa. Al Mansuri meni, da bo tudi to pripomoglo h krepitvi sodelovanja med državama in izpostavil, da imajo Združeni arabski emirati štiri pomembne letalske družbe. Med tem sta tudi velikana Emirates in Etihad.Blagovna menjava med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE).

Blagovna menjava med državama

V prvih petih mesecih letošnjega leta je blagovna menjava presegla 29,5 mio evrov, od tega je znašal slovenski izvoz v ZAE prek 29,3 mio evrov. V lanskem letu je znašala menjava med državama skoraj 80 mio evrov, kar je 25,6 odstotka več kot leto prej. Slovenija v ZAE izvaža zlasti električne aparate za žično telefonijo, mlinske kamne, bruse in brusilne plošče, proizvode kemične industrije, dele in pribor za motorna vozila ter preparate za lase. Uvaža zlasti ženske kostime, komplete, jakne in obleke, preparate za britje in dezodorante, ženske in dekliške bluze in srajce, električne aparate za zvočno in vizualno signalizacijo ter ortopedske priprave.

Blagovna menjava med državami je trenutno skromna, zato bi jo lahko v prihodnje še okrepili, med drugim na področju notranje opreme in informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Med pomembejšimi izvozniki v države ZAE sodijo: Impol, Iskra zaščite, , Iskra, Iskraemeco, Lek, Nevron, Papirnica Vevče, Pipistrel, Prima filtertehnika, Tab, Trimo, Acroni, Akrapovič d.d., Alples,Alpos Alu, BSH hišni aparati in drugi.

 

Blagovna menjava med Slovenijo in Pakistanom

V prvih petih mesecih letošnjega leta je blagovna menjava dosegla blizu 7,4 mio evrov, od tega je znašal slovenski uvoz iz Pakistana blizu 6,5 mio evrov. V lanskem letu je znašala menjava med državama 11,4 mio evrov, kar je 33,3 odstotka manj kot leto prej. Slovenija v Pakistan izvaža zlasti ploščate valjane izdelke iz drugih legiranih jekel, ognjevarne cemente in malte, nože in rezila za stroje, proizvode kemične industrije ter izdelke iz gume. Od tam uvaža zlasti polimere stirena v primarnih oblikah, strojeno usnje drugih živali, hlačne nogavice, posteljno in kuhinjsko perilo ter moške obleke.