Sokovi in mesnine so vse bolj zdravi

Pred sejmom AGRA komisije ocenile mesne in mlečne izdelke, vode, sokove ter brezalkoholne pijače.

Objavljeno
23. junij 2017 16.42
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona − Živila v Sloveniji, vsaj kar se tiče mesnih izdelkov in sokov, so vedno bolj zdrava, ugotavljajo člani strokovnih komisij, ki so letos pred sejmom AGRA ocenjevale različne vrste živil. Pri mesnih izdelkih je namreč vse več visokokakovostnih izdelkov iz za zdravje primernejšega piščanjčjega mesa, proizvajalci sadnih in zelenjavnih sokov pa svojim izdelkom dodajajo vedno manj sladkorja in ga vse pogosteje nadomeščajo z jabolčnim ali grozdnim sokom.

Strokovna ocenjevanja so se končala te dni, včeraj pa so na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni predstavili njihove rezultate. O cenjevanju mesa in mesnih izdelkov je predsednik strokovne komisije Božidar Žlender dejal, da je bilo letošnje najuspešnejše v zadnjih nekaj letih, saj se je število vzorcev občutno povečalo (190, lansko leto 172 in predlanskim 120), delež nagrajenih izdelkov je s 94,7 odstotka še vedno zelo visok in visoka kakovost mesnin se še kar ohranja.

»Samo upamo pa lahko, da je kakovost enaka tudi na trgu teh izdelkov, torej v prodajalnah,« je pristavil. V opozorilo proizvajalcem, ki se trudijo izdelovati čim boljše zdrave oziroma varovalne mesnine, pa je povedal, da so pri tem nekateri »šli malo mimo«: z opuščanjem ali zmanjševanjem količin tradicionalnih, a manj zdravih dodatkov, kot so maščobe, sol in podobno, sta pri nekaterih izdelkih trpela okus in vonj. Podobno se je dogajalo tudi z nekaterimi standardnimi mesnimi izdelki z oznakami »ekološki« ali »brez aditivov«. »Tudi med temi so bili nekateri senzorično manj uspešni zaradi vonja, okusa in videza,« je dejal Žlender.

Zlata mortadela z zlato medaljo. Foto: Jože Pojbič/Delo

Zanimivost letošnjega ocenjevanja mesnin je bila, da je bilo kar pet od šestih šampionskih nazivov, ki jih dobijo živila, ki najmanj na treh zaporednih ocenjevanjih dobijo zlato medaljo, podeljenih izdelkom iz piščančjega mesa. Dobili so jih izdelki proizvajalcev Koka Varaždin, Perutnina Ptuj in Pivka Perutninarstvo ter hrustljavčki iz prašičje kože mesarije Kragelj.

Majda Povše Bagar, ki je sodelovala pri ocenjevanju sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, pa je dejala, da so bili člani njihove komisije zelo zadovoljni. Ocenjevane vode so bile zelo kakovostne in dokazujejo, da je Slovenija z njimi zelo bogata, le obvarovati bo treba to bogastvo. Pri vodah z okusom so opazili trend k sadnim okusom in zelo majhnim količinam dodanega sladkorja, ki ga proizvajalci pogosto nadomeščajo z jabolčnim ali grozdnim sokom. Med sokovi pa je zelo poskočila kakovost zelenjavnih sokov.

Predstavniki ocenjevalnih komisij so predstavili rezultate ocenjevanj. Foto: Jože Pojbič/Delo

Petra Osterman je predstavila rezultate ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov in kot posebno razveseljivo omenila dejstvo, da na ocenjevanju sodeluje vedno več manjših predelovalcev mleka, običajno nosilcev dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Kljub majhnosti se ti proizvajalci po kakovosti izdelkov uspešno kosajo z izdelki velikih mlečnopredelovalnih obratov.