Stavkajoči delavci so dobili sobo

Stavkajočim delavcem Prenove noči le ne bo treba preživeti zunaj. Dobili so namreč sobo in odeje v trgovskem centru Ledina, stavbi, v kateri ima prostore ministrstvo za delo.

Objavljeno
09. marec 2010 15.12
Nejc Gole, Ka. Ž.
Nejc Gole, Ka. Ž.
Ljubljana - Delavci kočevskega gradbenega podjetja Prenova so po devetih dneh gladovne stavke prišli na pogovor na ministrstvo za delo v Ljubljano - in pred ministrstvom tudi ostali. Enajst delavcev namreč zahteva plače, v skupni vrednosti med 50.000 in 60.000 evri, ki jim jih 15 mesecev ni izplačal lastnik Prenove, samostojni podjetnik Zoran Perkovič. A delavci ostajajo brez denarja, zato nadaljujejo gladovno stavko. Med sestankom pa je bilo pred vrati zelo vroče. Aktivisti iz Socialnega centra Rog so namreč želeli vdreti v ministrstvo, to pa jim je preprečila policija.

»Tu bomo gladovno stavkali dokler ne dobimo plač ali umremo,«
je bil po sestanku odločen Mevludin Mostarlić. In delavci so izčrpani, saj že devet dni ne jedo, pijejo pa zgolj čaj in vodo. »Star sem 29 let in sem se moral, tako kot številni moji kolegi, na stopnicah večkrat ustaviti in počiti,« je izčrpanost na poti v četrto nadstropnje stavbe na Kotnikovi v Ljubljani, kjer ima prostore ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, izkusil Mostarlić.

Delavce je sprejel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica, ne pa tudi minister za delo Ivan Svetlik. Ta je namesto, da bi šel pogledati, kaj se dogaja pred vrati njegovega ministrstva in na sestanku s stavkajočimi delavci, Združenju delodajalcev Slovenije predstavljal spremembe Zakona o delovnih razmerjih.

Vlogo glavnega pogajalca na vladni strani je tako imel Pavlica, ki delavcem ni mogel dati zagotovila, da jim bo denar, ki jim ga je dolžan delodajalec izplačan. Vlada tudi ne more ugoditi zahtevi predstavnikov društva Nevidnih delavcev sveta, ki so bili prisotni na sestanku, da bi država prevzela finančne obveznosti delodajalca do delavcev, saj zato ne obstajajo nikakršna pravna podlaga, so sporočili z ministrstva. »Gre za odnos med delavci in delodajalcem, ne pa med državo in delavci. Država je do njih izpolnila vse obveznosti, poskušali pa jim bomo pomagati pri njihovi osebni stiski,« je dejal Pavlica.

Več v videoprispevku