Gasilski sindikat dobil zagotovila Zpiza in Kada glede upokojevanja poklicnih gasilcev

Sindikat gasilcev dobil zagotovilo, da se poklicnim gasilcem takoj po poklicni pokojnini začne izplačevati starostna pokojnina.

Objavljeno
11. februar 2015 17.09
Gasilci/Postojna
E.R., gospodarstvo
E.R., gospodarstvo
Ljubljana - Sindikat poklicnih gasilcev, ki opozarja na zaplete pri upokojevanju poklicnih gasilcev, se je danes sestal s predstavniki Kada in Zpiza. Po besedah predsednika sindikata Aleksandra Ogrizka so dobili ustno zagotovilo, da se poklicnim gasilcem takoj po poklicni pokojnini začne izplačevati starostna pokojnina, pričakujejo pa še pisno zagotovilo.

V sindikatu poklicnih gasilcev so namreč na nerešena vprašanja v zvezi s pokojninami opozarjali že pred časom, od vlade in drugih pristojnih pa so zahtevali zagotovila, da se poklicnim gasilcem takoj po poklicni pokojnini začne izplačevati starostna pokojnina. Zdaj se namreč lahko po njihovem mnenju zgodi, da gasilec v času od izteka poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne ostane brez pokojnine.

Danes so se tako sestali s predstavniki Kapitalske družbe (Kad) in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), medtem ko se predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sestanka niso udeležili in so se za neudeležbo opravičili. A Ogrizek, kot je dejal za STA, njihovega opravičila ne sprejema, saj ima ministrstvo pri tem vprašanju glavno besedo in je zato razočaran, ker se niso odzvali.

Sicer pa so s predstavniki Zpiza in Kada po Ogrizkovih besedah prišli do iztočnic, kdo bo pokril"luknjo"med poklicno in starostno pokojnino poklicnih gasilcev. Predstavniki Zpiza so jim pojasnili, da imajo fond za te namene, a v sindikatu z ustnim zagotovilom niso bili zadovoljni in želijo pisno zagotovilo.

Kot je še pojasnil Ogrizek, se bodo predstavniki Kada in Zpiza posvetovali z ministrstvom, za pisno zagotovilo pa so jim v sindikatu postavili rok deset dni."S tem dogovorom smo po več mesečnih pogovorih prišli pod vrh gore in upamo, da bomo kmalu na vrhu,"je še dejal.

Ogrizek je ob tem poudaril, da bo moral vendarle vsak gasilec poskrbeti zase. In sicer bo moral tri leta, preden gre v pokoj, dati vlogo na Kad, da vidi kakšni so pogoji. Zato je pozval vse gasilce, naj se že tri leta pred nameravano upokojitvijo pozanimajo, kdaj in kako se upokojiti.

Ministrstvo za delo je sicer gasilcem že pred časom odgovorilo, da je zakon jasen. Kdor se bo poklicno upokojil s pogoji za to pravico, bo lahko ne glede na pogoje za pravico do starostne pokojnine prejemal starostno pokojnino takoj po koncu prejemanja poklicne pokojnine, so zagotovili za STA. Ureditev v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je s pravnega vidika jasna in"predstavlja neposredno pravno podlago za uveljavljanje pravic", so tedaj zapisali na ministrstvu.