Kakšna je energetska odvisnost Slovenije

V lanskem letu se je v primerjavi z letom 2019 znižala za sedem odstotnih točk.
Fotografija: Slovenski podnebni sklad vsebuje ukrepe za spodbujanje zelenega prehoda. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenski podnebni sklad vsebuje ukrepe za spodbujanje zelenega prehoda. FOTO: Jure Eržen/Delo

Leta 2020 se je energetska odvisnost Slovenije v primerjavi z letom 2019 znižala za sedem odstotnih točk, predvsem na račun zmanjšanega uvoza naftnih proizvodov in povečane domače proizvodnje energije. Po podatkih statističnega urada smo z domačimi viri energije lani izpolnili 55 odstotkov potreb po energiji, preostala količina pa je bila zagotovljena iz uvoza. Med drugim je bila oskrba z naftnimi derivati v celoti zagotovljena iz uvoza.

Skupna količina domačih virov energije v Sloveniji leta 2020 je bila 3,7 milijona ton naftnega ekvivalenta, kar je pet odstotkov več kot leto prej.

image_alt
Slovenski elektroenergetski sistem je zelo trajnostno naravnan


Za oskrbo Slovenije z energijo je bilo lani na voljo 6,4 milijona ton naftnega ekvivalenta, kar je za pet odstotkov manj kot v letu 2019. Pri tem se je najbolj, za 16 odstotkov, znižala oskrba z naftnimi proizvodi.

V strukturi preskrbe z energijo so prevladovali naftni proizvodi (29 odstotkov), delež jedrske energije je znašal 25 odstotkov, delež energije iz obnovljivih virov, vključno s hidroenergijo, je znašal 19 odstotkov, delež premoga 16 odstotkov, delež zemeljskega plina pa 11 odstotkov.

Preberite še:

Komentarji: