Angleška beseda leta je: selfie

Čeprav letošnjega koledarja še nismo sneli, so na uredništvu Oxford Dictionaries že razglasili angleško besedo leta.

Objavljeno
19. november 2013 14.52
V. U., STA
V. U., STA
Avtorji uglednih slovarjev angleškega jezika Oxford Dictionaries so za angleško besedo leta razglasili besedo selfie. Izraz označuje fotografski portret, ki ga portretiranec posname sam, pogosto z namenom objave na spletnih družbenih omrežjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri Oxford Dictionaries na podlagi svojega raziskovalnega orodja ugotavljajo, da je pogostost uporabe besede selfie v zadnjem letu poskočila za 17.000 odstotkov.

Z izborom besede leta se jezikoslovci poklonijo inovativnosti angleško govorečih ljudi, ki se soočijo z neko družbeno, politično ali tehnološko spremembo. Za nagrado se potegujejo besede, ki so postale vidne oziroma opazne v zadnjih dvanajstih mesecih.

Selfie je v slovarju definiran kot fotografija, na kateri je nekdo upodobil samega sebe, najpogosteje s pametnim telefonom ali spletno kamero ter z namenom objave na spletni strani družbenega omrežja.

Avtorji oxfordskih slovarjev pojasnjujejo, da je bil izraz selfie prvič uporabljen leta 2002 na nekem avstralskem spletnem forumu. Takrat je nek moški objavil fotografijo poškodb na obrazu, ki jih je utrpel, ko se je spotaknil na stopnicah. Opravičil se je, da fotografija ni izostrena, in poudaril, da ni bil pijan, ampak gre za selfie.

Čeprav je beseda prisotna že več let, se je njena uporaba močno povečala prav letos. Uredniška direktorica pri Oxford Dictionaries Judy Pearsall poudarja, da so k temu močno pripomogla spletna družbena omrežja ter nekatere fotografije, na primer fotografija papeža z mladimi, ki so se kot blisk razširile po svetu.

V spletne slovarje so besedo pri Oxfordu umestili avgusta, v uradnem slovarju angleškega jezika pa je še ni, čeprav jezikoslovci o tem razmišljajo.

Med besedami, ki so se znašle med kandidatkami za letošnjo besedo leta, so bile med drugim še twerk, izzivalni ples, ki ga je uprizorila ameriška pevka Miley Cyrus, showrooming, preučevanje proizvoda v trgovini z namenom kupiti ga prek spleta za nižjo ceno, ter bitcoin, digitalna valuta, s katero je mogoče plačevati na spletu.