Nagrada za »slovenski« Most na Adi

Peter Gabrijelčič in Viktor Markelj sta za Most na Adi prejela glavno nagrado Društva arhitektov Beograda.

Objavljeno
26. april 2012 17.06
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Slovenski arhitekt Peter Gabrijelčič in konstruktor Viktor Markelj sta za Most na Adi v Beogradu prejela glavno nagrado Društva arhitektov Beograda, poroča STA. Nagrade, poimenovane Arhitekturni dogodek leta 2011, so podelili v sredo v galeriji O3on v Beogradu, kjer so tudi odprli razstavo z naslovom Arhitekturni in urbanistični natečaji.

Predsednik Društva arhitektov Srbije Ivan Rašković je na odprtju razstave, na katerem so podelili več priznanj, povedal, da slednjih pravzaprav ne podeljujejo za same arhitekturne stvaritve, ampak za vpliv, ki ga te imajo na svojo okolico in vtis, ki ga naredijo na strokovno javnost.

»Most na Adi je veliko več kot samo most. Gre za vrhunsko arhitekturo, ki je že v samem procesu izgradnje postala prepoznaven simbol Beograda,« je dejal. Poudaril je, da je most že pritegnil pozornost tako domače kot mednarodne strokovne in širše javnosti.

Društvo arhitektov Beograda je priznanja med drugim podelilo še arhitektu Spasoji Kruniću za razstavo, naslovljeno Povečava, na kateri je predstavil svoje skice, načrte in idejne projekte, Evropskemu centru za bizantinske in postbizantinske spomenike v Solunu, mestu Beograd ter arhitektom Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću in Branku Paviću za projekt obnove Kule Nebojša.

Nagrade Arhitekturni dogodek leta 2011 so podelili v sklopu Beograjske mednarodne nedelje arhitekture, ki poteka od 19. aprila do 3. maja, po srbski tiskovni agenciji Beta povzema STA.