Narodni muzej Slovenije tudi na pametnih telefonih

V NMS so predstavili novo mobilno aplikacijo, namenjeno spoznavanju dragocenosti v njem in drugih kulturnozgodovinskih točk.

Objavljeno
04. december 2013 17.13
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Včerajšnji Ta veseli dan kulture ob rojstnem datumu Franceta Prešerna so v Narodnem muzeju Slovenije izkoristili za predstavitev novosti, namenjene vsem, ki bi dragocenosti tega osrednjega slovenskega muzeja nemara najprej raje spoznali preko pritiskanja na mobitel ali tablico, šele zatem pa bi potisnili še kljuko vrat njegovega matičnega Rudolfinuma ob Muzejskem trgu ali tistih, ki vodijo v njegov novi objekt na Metelkovi.

V muzeju je bila včeraj prvič dostopna mobilna aplikacija z angleškim naslovom Slovenian History Quest (bojazen, da ne bi znala slovensko, je sicer odveč), ki ponuja virtualen sprehod skozi rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije ali stalne razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke, prav tako pa tudi spoznavanje nekaterih bolj oddaljenih točk. Ogleda vrednih secesijskih spomenikov v Ljubljani, eksponatov na muzejski razstavi na Blejskem gradu ali Grad Snežnik.

Poleg avdio in pisnih vodičev, fotogalerij, kvizov in interaktivnih iger uporabnikom obljubljajo tudi - kot pravijo - lepe dobitke. Ob vsaki postaji na sprehodu po slovenski preteklosti zastavljajo vprašanje, s pravilnimi odgovori pa si lahko uporabnik pribori žetone, ki jih nato na blagajni Narodnega muzeja Slovenije zamenja za nagrade.

Slovenian History Quest je mogoče na pametni telefon prenesti s pomočjo spletnih trgovin App Store (iOS), Google Play (Android) in Windows Phone Store (Windows Phone), aplikacijo za mobilno okolje Symbian pa neposredno s spletne strani aplikacije. Tistim, ki nimajo »dovolj pametnih« telefonov, pa ponujajo možnost brezplačne izposoje tablic.

Aplikacija je sicer nastala v okviru projekta Zgodovinski M-vodič, denar za njeno izvedbo pa so pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter iz muzejskih sredstev.