Odprta vrata Dežele kozolcev

Včeraj je prvi muzej s kozolci na svetu obiskalo več kot 3.500 obiskovalcev.
Objavljeno
10. junij 2013 15.33
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, prvem muzeju s kozolci na prostem na svetu, je bil včeraj dan odprtih vrat.

Potem ko je v četrtek predsednik Republike Slovenije Borut Pahor uradno odprl Deželo kozolcev, so včeraj uradno odprli še Center za ohranjanje kulturne dediščine.

Gre za znanstveno-izobraževalni in dokumentacijski center o lesni stavbni dediščini, ki prispeva k ohranitvi mojstrskih znanj in veščin o tradicionalnem stavbarstvu. V njem bo potekala raziskovalna, strokovna in izobraževalna dejavnost.

Kot je povedala direktorica Dežele kozolcev Šentrupert Urša Repše, »smo ponosni, da nas je ob prvem dnevu odprtih vrat v Deželi kozolcev obiskalo več kot 3.500 obiskovalcev, kar je izredno veliko in nad našimi pričakovanji.«

Otroci so uživali ob lutkovnih predstavah in gledališki predstavi ter ob številnih igrah pod kozolci. Obiskovalci so si lahko pod Lapovim toplarjem ogledali prireditev Življenje nekoč s prikazom nekaterih opravil in navad.

Društvo Etno Draga je prikazalo, kako so tesali včasih, Šmarnice pa so obujale poznojesenska in zimska ženska opravila. Prikazovale so obtrgovanje fižola, igrale igro špana, luščile fižol, kvačkale, pletle nogavice in ružile koruzo.