Plečnikova nagrada ustvarjalcem ljubljanske Situle

Nagrada, ki jo podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, letos Matiji Bevku, Vasi Peroviću in Andreju Ukmarju.

Objavljeno
11. april 2014 16.53
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Moderni galeriji so podelili nagrado in priznanja, ki jih Sklad arhitekta Jožeta Plečnika tradicionalno namenja za najprepričljivejše dosežke na področju arhitekture in oblikovanja okolja. Nagrada ima dolgo tradicijo, saj jo podeljujejo že od leta 1972, ko je od rojstva Jožeta Plečnika (1872−1957) minilo stoletje, na razpis zanjo pa so letos prejeli 44 predlogov.

Med te, v glavnem s področja arhitekture in oblikovanja odprtih prostorov, je žirija, ki ji je predsedoval Bogdan Reichenberg, drugi člani pa so bili dr. Davorin Gazvoda, Mateja Medvedič in Sonja Miculinič, razdelila sedem priznanj.

Osrednjo Plečnikovo nagrado so za stanovanjsko-poslovni kompleks Situla v Ljubljani prejeli Matija Bevk, Vasa Perović in Andrej Ukmar. Kot so zapisali v utemeljitvi, se je ta kompleks »v medsebojnih primerjavah izkazal kot dosledna izpeljava vodilne zamisli − kako znotraj strogih urbanističnih omejitev poenotiti raznorodni volumenski sestav in doseči prostorski znak v smislu javne podobe kompleksa. Po drugi strani pa v to vlogo postavljen ovoj objekta odkriva specifične dvojnosti, venomer spreminjajoča se podoba sicer enovite stavbe odkriva volumenske plastike, ki kot zunanji prostori, nekakšni vrtovi na višini, obrobljajo stanovanja. Presežek v vsakodnevni stanovanjski praksi se kaže tudi v tehnični dovršenosti projekta, panoramskih zasteklitvah in drsnih perforiranih kovinskih panelih.«

Plečnikovi medalji za aktualni realizaciji so podelili Deanu Lahu in Milanu Tomcu za prenovo Dominikanskega samostana na Ptuju ter Juriju Sadarju in Boštjanu Vugi za brniški Center za nadzor zračnega prometa Slovenije ATCC.

Plečnikovo medaljo za življenjsko delo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in uveljavljanju arhitekture v družbi sta za 25-letno vodenje Galerije Dessa v Ljubljani prejela Andrej Hrausky in Majda Cajnko. V tej bodo sicer aktualne prejemnike Plečnikovih odličij tudi letos predstavili z razstavo, ki bo prav tako dostopna od danes.

S Plečnikovo medaljo za prispevek s področja strokovne publicistike so za monografijo o arhitektu Danilu Fürstu nagradili dr. Natašo Koselj.

Plečnikovi priznanji za izvajalski dosežek sta dosegla Podjetje Bramac strešni sistemi, d. o. o., za izdelavo replike Plečnikovega strešnika za prenovo treh cerkva in Podjetje Stol & Stol, d. o. o., za izvedbo unikatnih stolov za hotel Plaza v Ljubljani.

Študentsko Plečnikovo priznanje je za diplomsko delo Arhitektura dialoga dosegel Martin Pelcl.