Popularno najstarejše leseno kolo na svetu

V sedmih mesecih si je razstavo v MGML ogledalo 20.000 ljudi, med njimi 20 odstotkov tujcev.

Objavljeno
14. januar 2014 00.27
Posodobljeno
14. januar 2014 14.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Od odprtja razstave Kolo, 5200 let, ki na ogled postavlja na Ljubljanskem barju leta 2002 najdeno 5200 let staro leseno kolo z osjo, je minilo dobrih 7 mesecev. V tem času si je razstavo ogledalo že 20.000 obiskovalcev, od tega dobrih 20 odstotkov tujcev.

Razstavo je občudovalo tudi kar nekaj ugledih gostov, med njimi predsednik RS Borut Pahor, ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams ter britanski kraljevi par, princ Edward s soprogo Sophie.

Velik odmev v MGLM so doživeli tudi spremljevalni programi, delavnice, predavanja in razstave, na primer svetlobna inštalacija na Ljubljanskem gradu, izum žoge ob svetovnem prvenstvu v košarki in najnovejše izume slovenskih inovatorjev.

 

Do 20. aprila, ko se razstava Kolo, 5200 let zapira, pa bodo potekala tudi redna vodstva po razstavi, in sicer vsako prvo in tretjo nedeljo ter drugi in četrti četrtek v mesecu. V februarju bo na ogled dokumentarno-umetniški film Maje Bahar in Marka Kočevarja Kolo v produkciji RTV Slovenija.

Razstava bo v naslednjih letih v sodelovanju s partnericami na seznamu kulturne dediščine UNESCO gostovala še v nekaterih evropskih državah. Trenutno pa lahko kopijo najstarejšega kolesa občudujejo obiskovalci razstave 3300 BC v nemškem Halleju.