Prenove in obnove v kulturi: od Narodne galerije do Plečnika

Kako tudi med krizo skrbimo za infrastrukturo, ki je v državni lasti – za vile, gradove, galerije ...

Objavljeno
28. julij 2014 16.00
Posodobljeno
28. julij 2014 21.00
Rekonstrukcija Narodne galerije 28.julija 2014
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Gradbišč je mnogo več, kot bi v teh kriznih časih pričakovali.­ Med večjimi posegi so obnovitvena dela v Narodni galeriji, vili Vipolže, Kulturnem domu Črnomelj, Pokrajinskem arhivu­ Nova Gorica, na pristavi­ gradu­ Snežnik, gradu Pišece, ob njih pa je še cel kup občinskih investicij.

Narodni galeriji, kulturnemu spomeniku lokalnega pomena, širijo prostore s telovadnico Športnega društva Narodni dom, v kateri bo velika razstavna dvorana. S prenovo bo nacionalna institucija pridobila več prostorov za svoje zbirke, večje depojske prostore ter ustreznejše konservatorske in restavratorske razmere. Vrednost celotne investicije znaša skoraj 13,5 milijona evrov.

Trenutno je dokončana večina gradbenih del in statična sanacija objekta, končan je tudi večji del obnove fasade. Potekajo še dela na strojnih in elektroinstalacijah ter obrtniška dela. Skladno s terminskim planom bodo gradbena dela končana marca prihodnjega leta, celoten projekt pa do konca leta 2015.

S posegi v objekt je pridobljenih dodatnih 2145 kvadratnih metrov novih funkcionalnih površin, namenjenih razstavni in pedagoški dejavnosti ter depojem, delavnicam in drugim servisnim prostorom. Tolikšno povečanje kvadrature, kljub ohranjanju zunanjih gabaritov, je bilo doseženo z vgradnjo nove plošče, poglobitvijo objekta in usposobitvijo prostorov, ki so bili do zdaj neizkoriščeni zaradi klimatskih ali komunikacijskih ovir.

Pod vhodno avlo bo vzpostavljen nov svetlo-temen razstavni prostor – kripta, v nekdanji telovadnici bo nova razstavna dvorana, ki bo nivojsko povezana z osrednjo vhodno avlo v sosednjem steklenem delu galerije, eden izmed zahtevnejših arhitekturnih posegov je tudi horizontalna povezava vseh treh sklopov Narodne galerije (prvotni prostori, stekleni objekt in novi prostori), ki bo omogočila enostavnejše gibanje obiskovalcem in zaposlenim.

Vila Vipolže
na Primorskem je kulturni spomenik državnega pomena, v katerem naj bi vzpostavili večkulturni center. Celostno obnovo delno financira Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna vrednost projekta je dobrih dvanajst milijonov evrov, od tega je prispevek EU 85 odstotkov in delež Republike Slovenije 15 odstotkov.

Zaključna dela so predvidena spomladi 2015, ko bo prenovljen objekt oddan v dolgoročni najem oziroma upravljanje občinskemu Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ki naj bi vilo oživil s programom multikulturnega in kongresnega centra.

Potekale naj bi različne dejavnosti: delavnice in srečanja umetnikov z vseh področij kulture, učna srečanja in delavnice mladih umetnikov, konferenčna srečanja, prireditve, razstave, predvidena je tudi povezava z Univerzo v Novi Gorici, ki bi v prostorih izvajala določene programe. Večkulturno dogajanje bo spremljala gostinska dejavnost v vinski kleti, ki bo po eni strani dopolnjevala ponudbo središča, po drugi pa bo lahko funkcionirala povsem samostojno.

Reševanje prostorske problematike

Ta mesec je bila podpisana pogodba za nakup dodatnih poslovnih prostorov za izvajanje javne arhivske službe javnemu zavodu Pokrajinski arhiv Nova Gorica. Trenutno razpolaga s 1404 kvadratnimi metri poslovnih prostorov, z nakupom pa bo na isti lokaciji zagotovljenih dodatnih 512 kvadratnih metrov poslovnih prostorov.

S tem bo rešena prostorska problematika in zagotovljena ustrezna hramba arhivskega gradiva v javnem zavodu. Vrednost celotnega odkupa dodatnih prostorov znaša 496.000 evrov, od tega je ministrstvo za kulturo zagotovilo sredstva v višini 440.000 evrov ter Pokrajinski arhiv Nova Gorica v višini 56.000 evrov.

Na področju arhivske dejavnosti je tudi za druge zavode reševanje prostorske problematike prioriteta nacionalnega programa za kulturo 2014–2017. Na ministrstvu teče tudi več drugih investicijskih projektov, ki se nanašajo na prostore arhivov: aktivnosti v kompleksu nekdanje vojašnice Roška za potrebe Arhiva Republike Slovenije (sanacija kleti in pritličja vzhodnega trakta in priprava za adaptacijo severnega trakta), priprava projektne dokumentacije za potrebe Zgodovinskega arhiva Ljubljana na Kvedrovi v Ljubljani ter dejavnosti, povezane z Enoto za Dolenjsko in Belo krajino v Novem mestu v kompleksu gradu Grm. Ministrstvo si prizadeva tudi za rešitev prostorske problematike Pokrajinskega arhiva Maribor.

Grad in območje gradu Snežnik sta razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Grad Snežnik je najbolje ohranjena grajska stavba na Notranjskem z dobro ohranjeno originalno opremo, večinoma iz 19. stoletja. Ob gradu je park z izjemnimi drevoredi in vrtnimi plastikami, h gradu pa sodi tudi nekdanje gospodarsko poslopje (pristava gradu Snežnik), ki je del kompleksa zaščitenega območja.

Z obnovo in novo vsebino pristave gradu Snežnik bo dopolnjena ponudba gradu kot turistične destinacije. Del prostorov je ministrstvo letos oddalo najemnikom, ki naj bi zagotovili višjo raven turizma, ustrezno nastanitveno in gostinsko ponudbo.

Še en grad se obnavlja, Pišece (občina Brežice), ki je kulturni spomenik državnega pomena. Izjemno ohranjena srednjeveška utrdba s kakovostnimi prvinami dozidav od romanske trdnjave do baročnega bivališča sodi med najpomembnejše kulturne spomenike, še posebej v kategoriji profanih umetnostnih spomenikov in posebnih vrtnih ureditev z izjemnimi eksotičnimi drevesi. Leta 2013 je bila končana celovita obnova gradu razen grajskega stolpa in grajske kapele. Poteka tudi pridobivanje uporabnega dovoljenja za obnovljeni del gradu, ki bo izdano do konca tega meseca.

Sokolski dom in Plečnik

Tudi nekaj zgodovinsko pomembnih objektov se prenavlja. Kulturni dom Črnomelj, nekdanji Sokolski dom, je kulturni spomenik državnega pomena in pomemben spomenik slovenske državnosti. V njem je bilo februarja 1944 prvo zasedanje slovenskega narodnoosvobodilnega odbora (sveta), ki je bil do leta 1947 najvišji zakonodajni organ na osvobojenem ozemlju.

Objekt predstavlja sodobno zasnovo poznofunkcionalistične arhitekture Branka Simčiča, ki jo dopolnjuje relief kiparja Jakoba Savinška. Na objektu se izvajajo nujna sanacijska dela, od katerih je že urejeno zamakanje, začenja se ureditev notranjih hidrantov in varnostne razsvetljave, naročena sta pregled in izdelava poročila o stanju in odpravi konstrukcijskih napak na stropu dvorane in na balkonu. Vrednost del je dobrih 83.000 evrov.

Plečnikova hiša (Mestna občina Ljubljana) je kulturni spomenik državnega pomena. Upravljavec Plečnikove hiše je Muzej in galerije mesta Ljubljana, ki so pripravili program dela v Plečnikovi hiši in v njej predvideli številne aktivnosti za izobraževalne, turistične in promocijske namene.

Vrednost projekta je dobra dva milijona evrov, od tega je delež evropskih sredstev 1,12 milijona evrov in delež ministrstva skoraj 198 tisočakov, ostalo so lastna sredstva MOL. Projekt se izvaja in mora biti končan do konca naslednjega leta.

Od Vipave do Lenarta

Gospodarski del dvorca Lanthierijeva graščina (Vipava) naj bi s prenovo kulturnega spomenika državnega pomena, katerega upravljavec je Univerza v Novi Gorici, pripomogel k vključevanju Lanthierijeve graščine v delno turistično rabo.

Vrednost projekta je 4,48 milijona evrov, od tega je delež evropskih sredstev dobra polovica, ministrstvo prispeva 427.500 evrov in občina 1,63 milijona evrov. Projekt bi moral biti končan do konca naslednjega leta.

Na Ljubljanskem gradu investirajo v muzej in prezentacijo lutk. Pri projektu Mestne občine Ljubljana gre za celosten prikaz slovenske kulturne dediščine lutkarstva v delu Ljubljanskega gradu, ki bo obnovljen za potrebe malega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Vrednost projekta je skoraj tri milijone evrov, delež evropskih sredstev je polovica, slovenska država prispeva 269 tisočakov, občina pa dobrega 1,1 milijona evrov. Dokončanje je predvideno do konca naslednjega septembra.

Obnavlja se tudi Mediadom Pyrhani (Piran), v katerem bo center za povezovanje različnih kulturnih dejavnosti, v novogradnji na mestu stare šole v prafari Bela cerkev bo Hiša žive dediščine predstavila Šmarješke toplice, rekonstruira in dozidava se Ipavčev kulturni center Šentjur, prenavlja veliko dvorano in spremljajoče prostore Kulturnega doma Krško, obnavlja malo dvorano Kulturnega doma Velenje, v knjižnici Lenart pa potekajo vzdrževalna dela.