Priznanje Deklica s piščalko podelili fotografu Klavdiju Slubanu

Podelili priznanje Deklica s piščalko in razglasili letošnje tematsko leto Kočevska 2013 - leto vizij.
Objavljeno
07. februar 2013 13.38
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje - Vrhunec dogajanja ob letošnjem kulturnem prazniku je bila podelitev priznanja Deklica s piščalko, ki ga ugledna  strokovna komisija - v kateri so dr. Nadja Zgonik, Aleksander Koprivec, dr. Jože Pirjevec, Nadja Kovačič, Matej Bogataj, Lela B. Njatin in Vesna Malnar Memedovič - podeljuje ljudem, ki so povezani s Kočevsko in ustvarjajo presežke na področju umetnosti, humanističnih znanosti in kulture.

Letošnjo nagrado Deklica s piščaljo je prejel priznani fotograf Klavdij Sluban, ki je bil rojen v Parizu in je otroštvo preživel v kočevski vasici Livold, kamor se je tudi vračal na počitnice. Je uveljavljen umetniški fotograf, ki je prejel številne evropske nagrade - leta 2000 glavno francosko nagrado za fotografijo prix Niépce, leta 2009 pa najuglednejšo nagrado za fotografijo v Evropi sploh, nagrado evropskih založnikov -, njegova dela pa imajo v številnih muzejskih zbirkah po svetu.

Ob prejetju nagrade je Klavdij Sluban dejal, da mu je nagrada Deklica s piščalko od vseh nagrad najbolj pri srcu: »Ker je tu, ob meni, večji del moje družine, in moji prijatelji.« Denarni del nagrade pa je namenil za obnovo srednje šole Kočevje, ki je pogorela konec minulega leta.

Na slovesnosti, ki je potekala  Veliki dvorani Šeškovega doma, so s pregledno razstavo zaključili minulo tematsko leto, ki je bilo posvečeno dr. Lepoldu Hufnaglu, ki je na Kočevskem utemeljil slovensko in tudi evropsko naravovarstvo ter - za gozdarsko stroko še posebej pomembno - uveljavil je temelje prebiralnega gospodarjenja z gozdom.

Namen tematskih oziroma kulturnih let, ki so jo v občini Kočevje letos razglasili tretjič zapored, pa je, je dejal kočevski župan Vladimir Prebilič, »izpostaviti tisto, kar je zamolčano, predstaviti tisto, česar ne vemo, pa bi morali in predvsem ponuditi tiste presežke, ki so naš kulturni temelj.«

Letošnje leto ima naslov Kočevje 2013 - leto vizij, spodbudilo pa naj bi razmišljanje o prihodnosti Kočevske. Aleksander Koprivec, predsednik komisije za pripravo kulturne strategije občine Kočevje, ki je izbrala temo letošnjega tematskega leta, pravi: »Nujno je vprašanje, ne le od kod prihajamo, kaj smo bili, ampak tudi in predvsem - kaj želimo, kam gremo in kakšno vizijo prihodnosti imamo.«