Žižek in Podnar med stotimi najvplivnejšimi »umetniki« sveta

Poleg Pussy Riot sta se na lestvici 100 najvplivnejših osebnosti iz sveta umetnosti znašla tudi dva Slovenca.

Objavljeno
18. oktober 2012 18.08
Posodobljeno
18. oktober 2012 18.08
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

London - Na vrhu lestvice revije Art Review je letos umetniška vodja letošnje Documente Carolyn Christov-Bakargiev, ki je tako postala prva ženska v zgodovini na vrhu te lestvice. Njena Documenta 13 je omogočila umetnikom, da so spregovorili sami skozi svoja dela in postavili sami svoja pravila, navaja revija. Lestvico je sestavila mednarodna žirija in jo objavila danes, poročanje AP povzema STA.

Na lestvico se vsako leto uvrsti več aktivistov, ki potrjujejo, da umetnost vse bolj postaja prostor za proteste in socialno-politične komentarje. Tako je žirija med najpomembnejše osebnosti iz sveta umetnosti uvrstila tudi slovenskega filozofa Slavoja Žižka, ki je zasedel 65. mesto. Poleg njega sta na lestvici tudi teoretika in filozofa Boris Groys in Jacques Rancière. Po svoji akciji so nove na lestvici tudi ruske aktivistke Pussy Riot, in sicer na 57. mestu.

Drugi Slovenec na lestvici je ljubljanski galerist Gregor Podnar, ki se je uvrstil na zadnje, 100. mesto. 

Med tistimi, katerih imena je mogoče najti na omenjenem seznamu, so še »komercialni« galeristi Larry Gagosian, Iwan Wirth in Jay Jopling, kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei ter direktor galerije Tate Nicholas Serota. Marina Abramović se je uvrstila na 35. mesto in za šest mest prehitela Damiena Hirsta.

Največji skok je uspel zbirateljici in mecenki ter direktorici katarskega muzeja Sheikhi Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, ki je iz lanskega 90. povzpela na 11. mesto.