Tone Pavček bo pokopan z vojaškimi častmi

Tako je na današnji seji sklenila vlada. Pogreb bo v sredo, 26. oktobra, ob 13. uri na Plečnikovih Žalah v Ljubljani.

Objavljeno
25. oktober 2011 18.28
Posodobljeno
25. oktober 2011 18.43
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Odločitev o pogrebu akademika in prejemnika zlatega reda za zasluge, pesnika Toneta Pavčka je tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika. 

Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti odlikovancev, zato pa pravila službe v Slovenski vojski določajo, da se lahko vlada odloči za izvedbo pogreba z vojaškimi častmi po lastni presoji, povzema STA.

Pavček se je ves čas posvečal literarnemu ustvarjanju, tako za otroke kot odrasle, neizbrisen pečat je pustil tudi kot prevajalec ruske, srbske in hrvaške lirike. Za svoje pesniško in prevajalsko delo je prejel vrsto nagrad in priznanj, med njimi več Levstikovih. Podelili so mu tudi Sovretovo nagrado, večernico in veronikino nagrado. Leta 1984 je prejel nagrado za življenjsko delo.

Osebni pogum, ki ga je izkazal ob prelomnih trenutkih sodobne zgodovine, Pavčka uvršča med osrednje protagoniste procesa osamosvajanja Slovenije. Med letoma 1986 in 1990 je bil poslanec slovenske skupščine, na množičnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani leta 1989 pa mu je pripadla čast branja Majniške deklaracije, prve izmed političnih izjav, ki je zahtevala suvereno slovensko državo. Predsednik republike Danilo Türk ga je 10. junija 2009 za življenjsko delo in prispevek k slovenski književnosti ter demokratični podobi slovenske družbe odlikoval z zlatim redom za zasluge.