Umrl je Jacques le Goff

V 91. letu starosti je včeraj umrl francoski zgodovinar, ki je s svojim raziskovanjem spremenil pogled na srednji vek.

Objavljeno
02. april 2014 15.45
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Jacques le Goff, rojen 1. januarja leta 1924, se je v duhu gibanja École des Annales, v svojem akademskem življenju osredotočil predvsem na 12. in 13. stoletje, in ga osvetlil z vidika političnih analiz, diplomacije, antropologije in družbenih tem.

Od leta 1972 do 1977 je bil na čelu pariške Visoke šole za družbene vede (EHESS). Prepričan je bil, da se je v srednjem veku izoblikovala posebna civilizacija, različna od grško-rimske Antike in modernehših civilizacij. Po njegovem videnju to ni bilo temačno in nazadnjaško obdobje, ampak čas, ki je postavil temelje sodobni zahodni civilizaciji. »Evropa nastaja. Upanje je veliko. Uresničilo se bo, če bomo upoštevali zgodovino,« je nekoč zapisal Jacques Le Goff.

Bil je pobudnik in urednik zbirke Delajmo Evropo. V slovenščino so prevedena številna njegova dela, med drugimi razpravami tudi njegovi monografiji Za drugačen srednji vek in Intelektualci v srednjem veku. Leta 2009 je pri Studii humanitatis izšla Le Goffova monografija Nastanek vic, v kateri na skoraj šeststo straneh pojasnjuje, zakaj je srednjeveški človek potreboval nov prostor med nebesi in peklom ter kako ga je dojemal. Njegovo najbolj znano delo v slovenskem jeziku pa je verjetno Za drugačen srednji vek (1985, zbirka Zelena, Studia humanitatis, Založba Škuc in Znanstveni inštitut Filozofske fakultete).

Napisal je tudi odmevni biografiji o življenju Ludvika IX., edinega francoskega kralja, ki so ga razglasili za svetnika, in o življenju sv. Frančiška Asiškega.

Leta 2000 so mu na Univerzi v Pavii podelili častni doktorat iz filozofije, leta 2004 pa nagrado dr. A. H. Heinekena, ki jo zgodovinarjem podeljuje nizozemske Kraljeva akademija znanosti in umetnosti.

»Jacques Le Goff je eden velikih evropskih intelektualcev: pozna in razume zgodovino Evrope, ve, kaj je bila, razume, kaj je in kaj bi morala biti, če se hoče ohraniti. In vztraja: rojena je bila iz duha srednjega veka,« je zapisal Jani Virk v Pogledih.

»Srednji vek, kakršnega spoznavamo ob branju Le Goffovih del, je idejno, kulturno in filozofsko izjemno živ, dinamičen, eklektičen čas političnih nemirov, socialnih premen, intelektualnih vrenj, paradoksov in pravih karnevalskih obratov, čas, katerega močni barvni toni, ki prevladujejo tako v vizualni kot literarni umetnosti, nas ne smejo zavesti v prepričanje, da nima nians, da ne zahteva prefinjene obravnave in pretanjenega občutka za številne, nemalokrat zelo subtilne pomenske odtenke,« je zapisala Alenka Koželj v Pogledih.

Jacques le Goff je svojo strast do zgodovine poskušal približati tudi mlajšim bralcem, ki jih utegne zgodovina v šoli dolgočasiti. O njegovi knjigi za otroke O srednjem veku za otroška ušesa, ki jo je napisal z Jean-Louisom Schlegelom je Manca G. Renko zapisala »O srednjem veku za otroška ušesa je delo za tiste, ki si jemljejo pravico, da kdajkoli spregovorijo o zgodovini; v njej so zbrane številne napačne predstave o srednjem veku ter razlage nejasnosti, ki jih nihče ne bi mogel razložiti bolje od zgodovinarja, ki je svoje življenje posvetil srednjemu veku in se ga trudil očistiti mitov in zablod.«